SJEDNICA VLADE

Hrvatska na 52 posto turističkih dolazaka u odnosu na lani, Plenković i Fuchs o početku škole

Na sjednici će se naći i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola
Andrej Plenković (D), Tomo Medved (S), Davor Božinović (L)
 Damjan Tadic/Cropix

>>> 10:50 >>> Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se u Hrvatskoj trenutno od Covida-19 bolnički liječe 122 osobe, da je u Hrvatskoj trenutno 1.520 pacijenata koji boluju od Covida-19. Od 122 osobe koje se liječe, 11 ih je na respiratorima. Na 178. dan u Hrvatskoj imali smo ukupno 7.074 pozitivnih na koronavirus od kojih se 5.386 oporavilo.

"U proteka tri tjedna je ukupno bio 2081 novooboljeli a u istom je razdoblju preminulo 25 osoba, dok je na bolničko liječenje primljen 201 pacijent. U istom periodu imamo 881 ozdravljenu osobu. Trenutno se 5459 nalazi u samoizoacjii. Od zadnjeg izvješća na vladi oboljelo je 111 osoba zaposlenih u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš podnoseći izvješće na sjednici Vlade.

Prosječna dob oboljelih unazad tri tjedan je manja od 25 godina, a klinička slika blaga te nemamo veliki broj hospitaliziranih. Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije koronavirusa je 33,32 na 100.000 stanovnika, a broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi 0,3. Trenutno u Hrvatskoj imamo 22 testna mjesta PCR metodom a na 29 mjesta se uzimaju uzorci briseva.

Dodao je da porast broja zaražnih očekivan. "Gotova petina je zaražena na okupljanjima i diljem obale. Porast broja zaraženih vezujemo uz povratak s godišnjeg odmora", rekao je ministar.

Istaknuo je kako je gotovo petina zaraženih zaražena u kafićima i noćnim klubovima.

"U kontinentalnom dijelu Hrvatske najveći je broj zaraženih u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Osječko-baranjskoj županiji. Velikim naporom epidemiološke službe, uspijevamo identificirati žarište zaraze. Ograničenjem radnim vremena noćnih klubova smanjili smo rizik daljnjeg stvaranja novih žarišta", rekao je Beroš te se osvrnuo i na uvezene slučajeve: "Što se tiče importiranih slučajeva, ukupno iz 14 zemalja Europske unije i susjednih zemalja, importirano je 111 oboljelih osoba i s njima u vezi 395 identificiranih kontakata."

"Hrvatski zdravstveni sustav potpuno je spreman nositi se s potencijalnim izazovom jeseni. Imamo dovoljan broj respiratora, čemu treba pridodati i novonaručene preko EK te dovoljno akutnih bolničkih postelja, a najveći teret nose zdravstveni radnici", rekao je Beroš.

Beroš je potom ustvrdio da je koronavirus i dalje među nama. "Odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito zdravlje, ali i na zdravlje naših bližnjih", dodao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da znanstvena zajednica predviđala da bi klinička slika zaraženih tijekom ljeta mogla biti blaža te da je to još uvijek tako. "Mi smo stoga stavili naglasak na preporuke te isticanje prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja", rekao je Božinović. "Podaci sustava Enter Croatia svjedoči da turisti Hrvatsku doživljavaju kao sigurnu destinaciju. U Hrvatsku su preko tog sustava ušlo 4.371.964 osobe, a 89 posto njih navelo je da u Hrvatsku dolaze turistički."

"Od 30. srpnja obavljeno je 61.846 nadzora i izdano 1767 upozorenja, a taj posao se nastavlja i dalje", rekao je Božinović.

Božinović je na sjednici Vlade naglasio da se trenutno u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom nalazi 1150 tona zaštitne opreme, dok je u regionalnim skladištima u blizini Rijeke, Splita i Osijeka 200 tona zaštitne opreme.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac konstatirala je da je Hrvatska do polovice kolovoza 2020. ostvarila 52 posto turističkih dolazaka u odnosu na 2019. godinu. "U Hrvatskoj u ovom trenutku boravi 700 tisuća turista. U srpnju je ostvareno 18,7 milijuna noćenja, što je 61 posto od prošlogodišnjih za isti mjesec, a u kolovozu je ostvareno 68 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu", dodala je Brnjac.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je plan da 7. rujna djeca idu u škole, no napomenuo je da je moguće taj datum promijeniti. "Sada smo na polazištu da je to ipak za sada taj datum U ponedjeljak će biti donesen pravilnik o postupanju i naputcima. U tom dokumentu se daju naputci o organizaciji kretanja školske djece i niz drugih mjera kojima je cilj osigurati sigurno odvijanje nastavnog procesa", dodao je.

Objasnio je hoće li djeca morati nositi maske u školama. "Stav je da se maske moraju nositi u javnom prijevozu i za više razrede osnovnih škola kada se djeca mješaju i izlaze iz razreda. Tijekom nastave nećemo propisati obavezu nošenja maski", otkrio je. Plenković se nadovezao te konstatirao da škola kreće 7. rujna.

Fuchs je prije sjednice Vlade da će dokument o početku nastave u novoj školskoj godini biti poznat u ponedjeljak, 24. kolovoza, tada će biti i objavljen i u njemu će biti svi podatci i varijante o početku nastave.

----------------------------------------------

>>> 10:30 >>> Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sjednicu otvorio je konstatacijom da Vlada RH intenzivno radi na donošenju Zakona o obnovi Grada Zagreba i okolice. "(U četvrtak) ćemo odraditi još jedan sastanak na tu temu, a nakon iduće sjednice Vlade, a prije prve sljedeće sjednice Sabora Zakon ćemo poslati u drugo čitanje", rekao je premijer.

Plenković je potvrdio da je dobio potvrdu o isplati 88,9 milijuna eura Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti, što je najveći iznos u povijesti rada tog fonda. "Radi se na rješavanju pitanja smještaja onih koji su privremeno smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje kako bi se studenti mogli vratiti u svoje sobe uoči početka akademske godine", dodao je.

Premijer se potom okrenuo komentiranju pandemije koronavirusa. "Pandemija se nastavlja širiti svijetom i ubrzava se", rekao je. "Trebalo nam je tri i pol mjeseca da se dostigne milijuna zaraženih, a u posljednjih devet dana zabilježeno je 2,5 milijuna novih slučajeva zaraze. To je brzina širenja bolesti."

Plenković je rekao da Hrvatska bilježi rast broja zaraženih, ali da veći broj ima blage simptome. "Primjećujemo da se radi o mlađoj populaciji i onima koji se vraćaju s godišnjih odmora. Apeliram stoga na mlade da izbjegnu bliske kontakte koji bi mogli dovesti do zaraze", rekao je premijer. "Naš Ivan (Malenica) primjer je tih mladih ljudi, a danas je zdrav i spreman za rad."

----------------------------------------------

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, prvoj nakon kratke ljetne stanke, bit će izviješteno o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, a na dnevnom je redu i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o šumama.

Vlada će dati Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Svjetske meteorološke organizacije o pravnom statusu i djelovanju Ureda za projekte Svjetske meteorološke organizacije u RH.

Na sjednici će se naći i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021., te će raspravljati o privremenom izvješću o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24