LOŠE VRIJEME

HRVATSKA NA UDARU OPASNE OLUJE Na snazi niz upozorenja, čuvajte se orkanskog vjetra i mogućih bujičnih poplava

Dubrovnik, 010914.Jako nevrijeme s kisom iznenadilo je Dubrovcane i njihove goste u ranim popodnevnim satima.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonci Plazibat / CROPIX / CROPIX

Subotnje jutro u najvećem dijelu Hrvatske osvanulo je uz oblake, a tek ponegdje i uz malo kiše, no meteorolozi najavljuju da će tijekom dana kiše biti posvuda. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, subota će proteći uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme povremeno s kišom, u Dalmaciji već ujutro, poslijepodne u većem dijelu zemlje.

Kiša će ponegdje biti i obilna, ponaprije u gorju te na srednjem i južnom Jadranu osobito prema kraju dana i u noći na nedjelju, kada će mjestimice biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Puhat će slab i umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a na dijelu srednjeg i južnog Jadrana istočnjak i jugo. Najviša temperatura od 10 do 15, a na Jadranu od 17 do 22 °C.

Meteoalarm je za subotu objavio nekoliko upozorenja za priobalno područje. Narančasta uzbuna, koja upućuje na opasne vremenske prilike, zbog jakog ili olujnog vjetra oglašena je za cijeli Jadran.

Na njegovom sjevernom dijelu, a poglavito podno Velebita, očekuju se i orkanski udari bure, u većem dijelu Dalmacije prvi dio subote također će puhati jaka i olujna bura, no kasnije će okrenuti na jugo i oštro. Na južnom se Jadranu očekuje jako, mjestimice i olujno jugo.

Narančasta upozorenja za srednji i južni Jadran vrijede i zbog najavljene obilne kiše. Ponegdje će oborine biti u tolikoj mjeri izražene da se očekuju i bujične poplave.

U nedjelju se nastavlja loše vrijeme, prognostičari najavljuju da će biti pretežno oblačno s kišom, mjestice i obilnijom, osobito na Jadranu gdje se očekuju i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Prema kraju dana ipak postupno smirivanje.

Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu jaka i olujna bura, a na južnom dijelu u početku jugo, zatim južni i zapadni vjetar. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između 7 i 12, na Jadranu od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Zbog obilne kiše i snažnog vjetra Meteoalarm je objavio upozorenja za gotovo cijelu državu. Osim što će podno Velebita i na sjevernom Jadranu i dalje puhati na mahove orkanska bura, i u unutrašnjosti se očekuju naleti jakog sjeveroistočnjaka.

U ponedjeljak i utorak djelomice sunčano, u ponedjeljak još ponegdje uz malo kiše na istoku i jugu, a u utorak na sjevernom Jadranu. U srijedu novo naoblačenje uz nove oborine i postupno sve svježije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:33