FOSIL DANA

Hrvatska najgora svjetska država u Kopenhagenu

Hrvatska je, kao i Kanada, dobila 'nagradu' 'Fosil dana' zbog želje da joj se dopusti povećanje emisija od 6 posto do 2020. kada su druge država najavile smanjenje od 20 posto i više
 Miro Arbutina/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je jučer navečer zajedno sa Kanadom dobila „nagradu” globalnog civilnog društva za najgoru državu na svijetu u klimatskim pregovorima koji se trenutno odvijaju na Klimatskoj konferecniji u Kopenhagenu, izvještava udruga Zelena akcija.

Specijal: Sve o konferenciji o klimi u Kopenhagenu

Riječ je o nagradi „Fossil of the day” (Fosil dana) o kojoj na kraju svakog dana Konferencije glasaju svjetske organizacije civilnog društva prisutne na konferenciji. Hrvatska je ovu nagradu dobila zbog svog inzistiranja na umjetnom povećanju emisija u baznoj godini 1990. godini kako bi uspjela ispuniti preuzete obveze iz Kyoto protokola.

Nagradi je doprinio i stav Republike Hrvatske da joj se dopusti povećanje emisija od 6 posto do 2020. godine za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 posto i više.

Zelena akcija je prije nekoliko dana na prosvjednoj akciji izvijestila javnost da Hrvatskoj prijeti međunarodna blamaža na Klimatskoj konfereciji u Kopenhagenu što se već počelo i događati dodijeljivanjem ove „nagrade”.

Podsjetimo, Zelena je akcija uručila pismo Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova i predsjedniku Stjepanu Mesću u koje zahtjevaju:

- odustajanje od žalbe i ispriku međunarodnoj zajednici zbog neispunjenja naših obveza unutar Kyoto Protokola,

- hitnu promjenu službene pozicije za pregovore u Kopenhagenu sa +6 na -25 % smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020.,

- temeljitu reviziju nove Energetske strategije RH i njeno usklađivanje s europskom energetskom politikom i očekivanim sporazumom iz Kopenhagena.

Više o nagradi 'Fossil of the day' možete pronaći ovdje i ovdje .

Ministarstvo: Zelena akcija širi dezinformacije

Na vijest o antinagradi reagiralo je ministarstvo zaštite okoliša pismenim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Na 15. konferenciji stranaka UNFCCC koja se održava od 7. do 18. prosinca 2009. godine u Kopenhagenu, hrvatski polazni pregovarački cilj, s pozicije samostalne države, za emisije stakleničkih plinova u razdoblju 2013.-2020. godine je 33,2 MtCO2-eq. To je smanjenje emisija od 5 posto od količine emisija u baznoj 1990. godini s uključenom Odlukom Konferencije stranaka Konvencije 7/CP.12. Ovaj cilj je privremeni cilj Republike Hrvatske do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kada preuzima svoje obveze u skladu s obvezama Europske unije što će tada biti 20% ili više.

Iz čega je razvidno da Hrvatska ne traži da joj se dopusti povećanje emisija od 6% kao što uporno ponavlja Zelena akcija. Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio obveza ali traži da u tom dijelu bude ravnopravna s ostalim zemljama. Hrvatska se dugi niz godina borila za pravedniju procjenu emisija bazne 1990. tj da joj se uračunaju u približnom iznosu emisije iz termoelektrana u koje je Hrvatska morala ulagati, a gradile su se izvan njezinog današnjeg teritorija, u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. To je Hrvatskoj napokon na Konferenciji u Nairobiju 2006. i priznato. Doznali smo iz medija da su nevladine organizacije danas Hrvatskoj zajedno s Kanadom dodijelile antinagradu zbog zahtjeva za revizijom bazne 1990. Moguće da današnju nagradu možemo zahvaliti upravo dezinformacijama koje širi Zelena akcija, stoji u priopćenju ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:25