MEDICINSKA UPOTREBA

HRVATSKA NAJLIBERALNIJA U EUROPI! Legalizirat će se prodaja ulja i cvijeta marihuane

Marihuana bi se prerađivala u pripravke za različite dijagnoze - karcinom, depresiju, za lakše podnošenje kemoterapije, glaukom...
 CROPIX

Već nakon dvije sjednice stručnog povjerenstva za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe jasno je da ta skupina stručnjaka namjerava Vladi uputiti vrlo liberalne preporuke koje bi, bude li ih poslušala politika, Hrvatsku pretvorile u najliberalniju europsku zemlju kad je riječ o korištenju marihuane u medicinske svrhe.

Na drugoj sjednici donijeli su zaključak da bi u prijelaznom razdoblju do potpune legalizacije medicinske marihuane Hrvatska trebala dopustiti upotrebu galenskih i magistralnih pripravaka na bazi kanabinoida THC i CBD.

Sličan model trenutačno je na snazi u Sloveniji, gdje pacijenti na tzv. bijeli recept liječnika opće prakse (uz plaćanje) mogu u ljekarnama dobiti pripravke na bazi kanabisa te na bazi sintetičkog THC-a. No, za razliku od susjeda, naši stručnjaci smatraju da bi pacijentima trebalo omogućiti “pravu stvar” - cvijet i ulje marihuane, bez sintetičkog THC-a.

Sirovine iz uvoza

Povjerenstvo zaključuje kako bi pacijentima trebalo omogućiti upotrebu takvih pripravaka dok se ne premosti vrijeme potrebno farmaceutskoj industriji za registraciju “pravih” lijekova na bazi kanabisa.

Galenske i magistralne pripravke inače ovlašteni farmaceuti izrađuju u ljekarnama te ih bolesnici mogu naručiti i podići na recept liječnika opće prakse. Sirovina za pripravke o kojima govori povjerenstvo bili bi cvijet marihuane i ekstrakt biljke (ulje) te bi se uvozili, jer sadnja i uzgoj marihuane u Hrvatskoj nisu dopušteni, niti se o tome zasad intenzivno razmišlja.

Marihuana bi se tako najvjerojatnije uvozila iz Nizozemske - glavnog europskog dobavljača marihuane u medicinske svrhe - a u ljekarničkim laboratorijima prerađivala bi se u ljekovite pripravke za različite dijagnoze - kod različitih oblika karcinoma, depresije, gubitka apetita uslijed AIDS-a, radi lakšeg podnošenja kemoterapije, kod liječenja glaukoma...

Preporučuje se legalizacija dviju vrsta pripravaka - cvijeta marihuane za inhalaciju pomoću vaporizatora te pripravci od ekstrakta biljke - ulje.

Ulje je danas u Hrvatskoj najrašireniji (ilegalni) oblik liječenja marihuanom te ga koriste ponajviše oboljeli od karcinoma, nabavljajući ga od dilera od kojih dobivaju proizvod neujednačene kvalitete, bez standardiziranih doza te bez kontrole proizvodnje i upotrebe.

Ulje iz ljekarni dobivalo bi se, pak, u pažljivo doziranim kapsulama te s jasnim i uvijek istim udjelima aktivnih tvari, odnosno standardizirane kvalitete.

Udisanje ljekovite tvari

Cvijet (vrh) bi se, pak, prodavao u ljekarnama za upotrebu pomoću vaporizatora odnosno uređaja koji bi ga zagrijavali na temperaturu nižu od temperature gorenja, te bi pacijent udisao ljekovite tvari.

Predsjednik povjerenstva dr. Ognjen Brborović opetovano upozorava kako je povjerenstvo samo stručno savjetodavno tijelo te da konačna odluka leži isključivo na politici. Odluka o legalizaciji ne može se očekivati prije kraja lipnja, tj. prije nego što povjerenstvo završi s radom.

Kako stvari sada stoje, odluka o marihuani očekuje se tek negdje sredinom ili krajem ljeta. Ujedno, ističe, povjerenstvo je već na prvoj sjednici ustvrdilo kako nema govora o tome da je marihuana isključivo droga, nego je i lijek, te o tome više neće raspravljati. No, hoće li stav struke zauzeti i politika, tek će se vidjeti.

No, Saša Bajilo, član povjerenstva i aktivist više udruga za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe, ističe da je povjerenstvo već zauzelo vrlo liberalan stav.

Posao povjerenstva

- Preporuka da se omogući korištenje ulja vrlo je dobra, takav model s legalnim uljem na snazi je samo u Češkoj, nema ga čak ni u Nizozemskoj. Moglo bi se reći da bi Hrvatska, kad bi poslušala povjerenstvo, mogla postati jedna od zemalja s najliberalnijim modelom liječenja kanabisom - kaže Bajilo.

U Ministarstvu zdravlja jučer nisu htjeli komentirati najnovije zaključke stručnog povjerenstva. No, ministar Varga još je prije najavio da se Ministarstvo tim pitanjem neće ni baviti sve dok povjerenstvo ne završi svoj posao.

Kako će se kraj njihova rada otprilike poklopiti s predizbornom kampanjom za parlamentarne izbore, moguće je da će u svrhu pridobivanja liberalnih glasača Vlada ipak poslušati struku, pa u Sabor uputiti prijedlog usklađen s liberalnim preporukama povjerenstva.

U SAD-u su trgovine ‘travom’ i na web-u

Marihuana kao lijek trenutačno je dopuštena u trinaest zemalja EU. Situacija u SAD-u mnogo je liberalnija. Tamo čak 23 države omogućavaju medicinsku upotrebu kanabisa, a brojne države dopuštaju i upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, o čemu Hrvatska zasad ne razmišlja. U SAD-u je upotreba marihuane toliko raširena da postoji i specijalizirana web stranica weedmaps.com preko koje se lako i brzo može provjeriti lokacija prodavaonica u kojima se može nabaviti marihuana. Neki kvartovi Los Angelesa na mapi su “iščičkani” prepoznatljivim znakom lista marihuane, koji označava mjesta na kojima se može kupiti ‘trava’. Dostupne su i informacije o sortama koje se prodaju, radnom vremenu... Takvo što zasad je nezamislivo u Europi. ( T. Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:54