PODACI EUROSTATA

Hrvatska najviše u EU daje za policiju

Po izdvajanjima za red i sigurnost pretekli smo Bugarsku, a iza nas su Slovačka i Velika Britanija
Split, 280613.U Washingtonovoj ulici u cetvrtak popodne, Bogdan P. ispalio je nekoliko hitaca iz vatrenog oruzja pa se zakljucao u kucu. Citava ulica je bila blokirana, a pregovori s policijom trajali su do 5 sati ujutro kada su se ponovno culi pucnji i tada je policija nasilno usla u stan i uhitila Bogdana.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / EPH

Dok se mnogi žale kako se za njihov sektor iz proračuna izdvaja (pre)malo novca, poput kulture ili istraživanja, ima i onih koji se itekako mogu pohvaliti.

Prema podacima Eurostata, na ljestvici 28 zemalja EU Hrvatska je na prvom mjestu po iznosu rashoda za “javni red i sigurnost”.

U 2012. godini država je potrošila sredstva u vrijednosti od 2,57 posto BDP-a, što iznosi oko 8,5 milijardi kuna.

Javni red i sigurnost, kako to definira Eurostat, obuhvaća policiju, vatrogasnu službu, sudove i zatvore. Iako za Hrvatsku još uvijek nema podataka koliko se novca troši za pojedini segment, prosjek za druge zemlje govori da 55 posto izdataka odlazi na policiju, a slijede sudovi i vatrogasne službe.

Proteklih nekoliko godina, uslijed krize, mnoge su zemlje smanjile svotu novca koju daju za potrebe javnog reda i sigurnosti. Najuspješnija u tome bila je Bugarska u kojoj se razina izdataka u tri godine smanjila s tri posto BDP-a na 2,36 posto. Time je pala na drugo mjesto, iza Hrvatske. Osim te dvije zemlje, sudeći po visini potrošnje, sigurnost je jako važna i Slovačkoj te Velikoj Britaniji, a za te svrhe najmanje izdvajaju Luksemburg i Danska. U trenutku kada Vlada radi rebalans za rebalansom ne bi li postigla kakve uštede, dvojbeno je treba li danas biti rekorder u EU prema potrošnji za red i sugurnost.

Prijašnja su istraživanja pokazala da Hrvatska ima 466 policajaca na 100.000 stanovnika, trećinu više od većine zemalja EU. Proračun MUP-a za ovu godinu iznosi 4,8 milijardi kuna, a sustav zapošljava oko 30.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:19