POSJET HRVATSKOJ

'HRVATSKA NAM JE VAŽNO TRŽIŠTE. ŽELIMO VIDJETI VAŠE REFORME' Švedska kraljevska obitelj i biznismeni u Zagrebu

S kraljevskom obitelji došli su i predstavnici tvrtki kao što su Ericsson, Securitas, Volvo, Saab, EKN, Fortum...
 CROPIX

Kao što znate, mi u Švedskoj pomno pratimo i vrlo dobro poznajemo vašu situaciju i smatramo vas svojim prijateljima. Doista smo bili zainteresirani da dođemo u ovaj posjet i čujemo kako Hrvatska napreduje u svojim reformama, poručio je švedski kralj Carl XVI. Gustaf nakon današnjeg susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Jako izaslanstvo

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia stigli su danas u svoj prvi, trodnevni državnički posjet Hrvatskoj, a kao cilj posjeta najavljeno je proširenje i unapređenje već dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja. Tijekom današnjeg prvog dana posjeta švedski kraljevski par prvo se susreo s predsjednikom Josipovićem i suprugom Tatjanom, a zatim su održani i bilateralni razgovori službenih izaslanstava.

Upravo jakim izaslanstvom Švedska je potvrdila da nije riječ samo o protokolarnom susretu. Naime, u službenom izaslanstvu Kraljevine Švedske su, među ostalima, i ministar vanjskih poslova Carl Bildt i ministrica okoliša Lena Ek. U Hrvatsku je stigla i jaka gospodarska delegacija u kojoj su najavljeni predstavnici dvadesetak jakih kompanija kao što su Ericsson, Securitas, Volvo, Saab, EKN, Fortum i Electa. Među njima je i predsjednik švedskog diva Ericsson Hans Vestberg koji se danas susreo s premijerom Zoranom Milanovićem.

Visoka obrazovanost

- Hrvatska je za nas vrlo važno tržište - poručio je šef Ericssona.

Vestberg je istaknuo iznimno dobre rezultate istraživanja i razvoja u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, napominjući da je 90 posto zaposlenika tvrtke u Hrvatskoj visoko obrazovano. Upravo je tu visoku razinu znanja u tehnološkom sektoru istaknuo kao veliku prednost Hrvatske pa se, otkrio je, često događa da visokoobrazovane inženjere iz Hrvatske povuku u druge podružnice Ericssona. Premda bi iz nekih drugih zemalja, posebno azijskih, dobili jeftiniju radnu snagu, njihovo znanje nije dovoljno konkurentno.

S obzirom na zvučna imena iz biznisa, Hrvatska bi trebala dobro iskoristiti sutrašnji gospodarski forum 'Hrvatska kao novo tržište Europske Unije - kako Švedska može biti gospodarski partner'? Trenutno u Hrvatskoj posluje oko 60 kompanija iz Švedske, a švedski izvoz u Hrvatsku dosegnuo je oko 1,5 milijardi švedskih kruna godišnje. Oko 135.000 turista iz te zemlje godišnje posjeti Hrvatsku.

- Mi imamo dobru suradnju već godinama u različitim područjima i u razgovoru smo ustanovili da postoje brojne prilike i mogućnosti za suradnju, za daljnji razvoj trgovine i ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Bogata suradnja

U Švedskoj je mnogo ljudi koji bi kao turisti rado došli u Hrvatsku, a isto tako znamo da mnogi iz Hrvatske dobro poznaju Švedsku - poručio je kralj Carl XVI. Gustaf.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović zaključio je pak da su odnosi između Švedske i Hrvatske na vrlo visokoj razini te je zahvalio Švedskoj na podršci od nastanka Republike Hrvatske pa sve do ulaska u Europsku Uniju.

- Suradnja Hrvatske i Švedske odvija se na puno razina. Hrvatsko članstvo u EU prilika je da suradnju dignemo na još viši nivo i upravo zato posebno je važno da imamo i gospodarski forum na kojem će se inače prilično bogata suradnja još više unaprijediti - rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:15