INDEKS KORUPCIJE

Hrvatska napredovala, Srbija tek 101., Slovenija nikad lošija, BiH treća najkorumpiranija u Europi

U hrvatskom društvu na ljestvici s 50 bodova je Mauricijus, a bod više imaju Ruanda i Saudijci

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Hrvatska je prema indeksu percepcije korupcije u 2022. popravila svoju poziciju za šest mjesta i sada je 57. od 180 država, objavio je u utorak Transparency International.

Ovogodišnji hrvatski indeks je 50, što je tri boda više nego prošle godine. To joj je i najbolji rezultat od 2015. godine na indeksu percepcije korupcije TI-ja. Od Hrvatske su bolje susjedne Italija i Slovenija koje s 56 bodova dijele 41. mjesto.

Prema indeksu percepcije korupcije, lošije stoje Crna Gora s 45 bodova, Mađarska s 42 boda, a Srbija je pala za pet mjesta i sada je 101. s 36 bodova.

Među hrvatskim susjedima najlošije stoji Bosna i Hercegovina, ima 34 boda i time je treća najgora zemlja na kontinentu (110. mjesto u svijetu), lošije su samo Ukrajina (116. mjesto) i Rusija (137. mjesto). Među članicama Europske unije, Hrvatska je bolja od Mađarske (77. mjesto), Bugarske (72. mjesto) i Rumunjske (63. mjesto).

U hrvatskom društvu na ljestvici s 50 bodova je Mauricijus, a bod više imaju Ruanda i Saudijska Arabija. Najtransparentnije države u 2022. godini su ponovno Danska, Finska i Novi Zeland. Danska ima jedan bod više nego prošle godine (90), a Finska i Novi Zeland izgubile su bod (87). Na posljednjem mjestu sa samo 12 bodova je Somalija.

Indeks percepcije korupcije zasnovan je na kombinaciji podataka i analiza međunarodnih institucija koje određuju percepciju korupcije u javnom sektoru očima poslovnih ljudi, analitičara i stručnjaka. Rezultati su predstavljeni na skali od 0 do 100, pri čemu ocjena nula označava visoku korupciju u državi, a ocjena 100 najviša je moguća.

image

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala USKOK

Goran Mehkek/Cropix

Preko desetljeća nema značajnijih pomaka Hrvatske u indeksu percepcije korupcije

Antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović pozitivnim je ocijenio da Hrvatska drugi put otkad je uključena u indeks percepcije korupcije 1998. ima prolaznu ocjenu - 50, no s druge strane, kaže, obeshrabruje da već preko desetljeća nema značajnijih pomaka i ocjene variraju od 46 do 50.

Prema indeksu percepcije korupcije 2022, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina objavljenom u utorak, Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova, što je rast od tri boda, odnosno šest mjesta u odnosu na 2021. godinu. Najtransparentnije države u prošlog godini su Danska s 90, Finska s 87 te Švedska s 83 boda, a najkorupmiranije Južni Sudan, Sirija i Somalia.

Nakon skoka Hrvatske u prvom desetljeću 21. stoljeća, koji je bio uzrokovan ponajviše procesom pristupanja Europskoj uniji, sad je uslijedio period stagnacije tijekom kojeg je, u najboljem slučaju, jednostavno održavano postojeće stanje, smatra Petrović.

Optimisti bi, kaže, vjerojatno ocijenili da se ipak nešto zbivalo, jer su antikorupcijske norme u međuvremenu postale bitno zahtjevnije, a Hrvatska nije tonula niže na ljestvici, no zemlje članice Europske unije jednostavno moraju bar nominalno pratiti pozitivne trendove.

Petrović: Hrvatska među lošijim đacima najzahtjevnije škole

"Moglo bi se reći da je Hrvatska među najlošijim đacima najzahtjevnije škole, odnosno da ulaže minimum napora da je baš ne izbace, ali kao da nema ozbiljnu ambiciju napredovati", dodao je.

Indeks percepcije korupcije temelji se na istraživanjima koja prvenstveno ocjenjuju pravni sustav pojedine države, odnosno pravila poslovanja.

Dakle, ne ocjenjuju se skandali već se analiziraju propisi i nastoji utvrditi koliko su, slikovito rečeno, otporni na korupciju. Različiti skandali i dojam koji se stvara na temelju medijske slike nemaju suštinskog utjecaja na ovo istraživanje, zaključio je Petrović.

Srbija na globalnoj listi percepcije korupcije na najlošijoj poziciji u 11 godina

Srbija je na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi - na 101. poziciju, i u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih, priopćila je u utorak nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

U prethodne dvije godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38 i nalazila se na 94. odnosno 96. mjestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International.

Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u posljednjih 11 godina, otkako se primjenjuje ista metodologija ocjenjivanja, navodi TS.

Taj pad, poslije desetogodišnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije za sedam poena manji je od svjetskog prosjeka, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, s indeksom 34, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, navedeno je u priopćenju.

Istodobno, prištinski mediji navode da je Kosovo djelomice napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, uz ocjenu da bi "odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo provođenje ključnih reformi".

Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije, objavila je prištinska Koha.

Slovenija najgora u povijesti po indeksu percepcije korupcije

Slovenija je prošle godine ponovno pala na indeksu percepcije korupcije (CPI) i dosegla povijesno najnižu razinu, objavila je nevladina međunarodna organizacija Transparency International.

Kako prenosi slovenska agencija STA, tijekom prošle godine Slovenija je pala za jedan bod i s 56 bodova se izjednačila s Italijom, Gruzijom i Češkom.

"Nalazi ovogodišnjeg indeksa percepcije korupcije vrlo su zabrinjavajući, a Transparency International Slovenija vjeruje da će se trend nastaviti sve dok donositelji odluka ne nastave provoditi nultu toleranciju na korupciju", upozorila je predsjednica slovenskog ogranka Transparency Internationala Neža Grasselli.

Grasselli je istaknula da "svaki pojedinac može pridonijeti svoj dio većem integritetu u društvu zahtijevajući tu nultu toleranciju od donositelja odluka".

Slovenija je već 2021. doživjela značajan pad na ljestvici zemalja po percepciji korupcije, ali je prije toga nekoliko godina stagnirala.

Od slovenskih susjeda najlošije je ocijenjena Mađarska, koja je od 2012. izgubila 13 bodova, a ovaj put s ocjenom 42 nalazi se na 77. mjestu.

Nešto bolje rangirane su susjedna Hrvatska (50 bodova, 57. mjesto) i Italija (56 bodova, 41. mjesto).

Osjetno bolji plasman ostvarila je Austrija, koja je na 22. mjestu s ocjenom 71, ali je u posljednjih godinu dana pala za tri boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2023 14:51