POGOĐENI PANDEMIJOM

Hrvatska obrtnička komora traži mjere za opstanak ugostiteljstva i turizma

Od kratkoročnih mjera, Ceh traži da se od 1. veljače izjednači rad caffe barova i restorana
 Goran Šebelić/Cropix

Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu su poručili da je sada krajnji trenutak da se zbog epidemiološke situacije i lošeg stanja u sektoru jasno definiraju kratkoročne i dugoročne mjere za očuvanje i oporavak ugostiteljske djelatnosti.

Iz HOK-a podsjećaju da je ugostiteljsko-turistička djelatnost s ostalim povezanim djelatnostima najviše pogođena pandemijom, a većina subjekata u toj djelatnosti odlukom Stožera civilne zaštite ne radi više od dva mjeseca.

„Sektor ugostiteljstva je itekako svjestan važnosti osiguravanja što bolje epidemiološke slike Republike Hrvatske na turističkoj karti svijeta, ako ozbiljno razmišljamo o turističkoj sezoni 2021. godine. U tom smislu razumijemo zašto Vlada još oklijeva s relaksacijom mjera u ugostiteljstvu, unatoč trenutačno relativno dobrim epidemiološkim trendovima.

Međutim, isto tako je jasno da je u ovom trenutku ugostiteljstvo na koljenima i traži čvrsto definiranje i provedbu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje, ali i oporavak cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora“, poručio je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Od kratkoročnih mjera, Ceh traži da se od 1. veljače izjednači rad caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ''za van'', uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta.

Oko refundiranje fiksnih troškova traži da vlasnici ugostiteljskih objekata dostavljaju račune za fiksne troškove nadležnom tijelu radi izvršenja plaćanja te da se mjere za očuvanje radnih mjesta nastave provoditi do kraja 2021., s jasno utvrđenom dinamikom isplata kako bi se izbjeglo kašnjenje isplate ove potpore.

Kratkoročno, u Cehu traže i hitno revidiranje rokova u kojim se zaprimaju i obrađuju zahtjevi za tzv. covid kredite kod HAMAG-BICRO-a, i to tako da od zaprimanja zahtjeva do završetka obrade pojedinog zahtjeva ne smije proći više od 45 dana.

„Gotovo godinu dana ugostiteljski sektor, u većem ili manjem opsegu, posluje u okviru obveznih epidemioloških mjera i to je definitivno iscrpilo ugostitelje. Stoga će biti nužno utvrditi mjere, i to dugoročne, koje bi potpomogle oporavak naše ugostiteljske branše“, smatra Smolić.

Uz nastavak osiguranja brzih i jeftinih kreditnih linija za ugostiteljsko-turistički sektor, paralelno je potrebno sniziti stopu PDV-a na 13 posto na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te ukinuti porez na potrošnju koji se primjenjuje isključivo u ugostiteljskoj djelatnosti, naglašava Smolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 23:30