DOBRODOŠLI KUĆI!

HRVATSKA OD PONOĆI ČLANICA EU Spektakularna proslava u Zagrebu trajala do kasno u noć, tisuće građana dočekale ulazak u EU uz 'Odu radosti' i zvona katedrale. BARROSO 'Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe'

Hrvatska je od danas dio Europske unije. Stanovnici Hrvatske od danas su ravnopravni građani Europske unije. Noćas u ponoć, Hrvatska je postala 28. članica Unije čije je članstvo željela još od stjecanja državne neovisnosti prije 23 godine
 CROPIX

NOVO 07:05 - Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu bana Jelačića završen je uz skladbu "Sunčana polja" Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne. Hrvatska je od ponoći članica Europske unije kojoj se na glavnom zagrebačkom trgu predstavila i izvedbom "Ave Marie" iz rock-opere "Gubec-beg". Svečanost je obilježilo i puštanje u pogon transformatora Nikole Tesle, jednog od znanstvenika koji su najviše utjecali na suvremeni način života.

01:25 Uživajući u ponoćnoj izvedbi "Ode radosti", himne EU, nekoliko tisuća građana je u veselom raspoloženju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo ulazak Hrvatske u EU, a nakon službenog programa okupljene je nastavio zabavljati svjetski poznati duo violončelista 2Cellos.

Na glavnom zagrebačkom trgu, kroz koji se bilo teško kretati između tri pozornice, uz pjesmu i ples i mahanje zastavama Hrvatske i EU uživalo je u uvodnim i službenom programu ulaska Hrvatske u EU.

Građani koji nisu mogli pristupiti pozornicama program su mogli pratiti putem video zida. Pljeskom i uzvicima odobravanja popraćen je nastup svih izvođača - od ojkalice "Slavuj piva" iz Poljica do prikaza umijeća drvenih tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja te reakcija s društvenih mreža na ulazak Hrvatske u EU. Najviše oduševljenja i pljeska izazvali su nastupi zvončara iz Kastavštine, nastup Tamare Obrovac & Transhistria Ensamble, 2Cellos i Darka Rundeka u pjesmi "Djevojke u ljetnim haljinama", uz koju su mnogi zapjevali i zaplesali.

Mnogi Zagrepčani i njihovi gosti, uz proslavu na glavnom gradskom trgu, zabavu su potražili i u kafićima okolnih ulica - od Bogovićeve do Trga Petra Preradovića.

Završetak programa na središnjem zagrebačkom trgu očekuje se oko tri sata iza ponoći.

00:15 - Zajedno smo izgradili prostor s najviše slobode, socijalne pravde i blagostanja u svijetu. Europska unija predstavljala je obećanje mira, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

- Europska unija i integracija značili su magnet mira i promjena. Hrvatska je pionir pravog europskog duha. Vi ste uspostavili institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja, i vladavine prava.

- Dobrodošli u Europsku uniju! Dobrodošli kući!

Okupljenima se obratio i predsjednik Ivo Josipović:

- Danas je velik i radostan dan za našu domovinu republiku Hrvatsku. Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego i mnogih prošlih generacija naših ljudi. Europa je bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. Europa je ključni dio našeg nacionalnog identiteta. Mi joj pripadamo ne samo zbog našeg geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti koje dijelimo.

- Priča o hrvatskom uspjehu je priča o zajedništvu, upornosti, ambiciji i viziji. To je glavna poruka današnjeg dana, rekao je Josipović.

00:05 - Kada je sat odbio ponoć, vaša je zemlja prešla važan prag. Vi ste oduvijek bili Europljani, sada ste građani Europske unije. U ime svih 27 zemalja članica, od svega vam srca želim dobrodošlicu, rekao je Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća.

------------------------------

00:00 HRVATSKA JE POSTALA 28. ČLANICA EUROPSKE UNIJE!

------------------------------

23:50 - Hrvatska je zemlja s 4 milijuna stanovnika koji imaju slobodna shvaćanja vlastite zemlje. No, to je prije svega zemlja racionalnih ljudi, koji dobro shvaćaju ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu. Na nama je da pružimo zemljama regije ruku da i one uđu u europsku obitelj, poručio je premijer Zoran Milanović na velikoj svečanosti povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

- Nadamo se da će Europska unija prihvatiti naš identitet koji je sastavljen od proturječnih odrednica - Srednje Europe, Balkana, Mediterana. Duboko vjerujemo da ćemo postati sastavnim djelom šarolikog identiteta Europske unije, dodao je premijer.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso također se obratio okupljenima na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Dragi prijatelji, okupljeni smo ovdje u povijesnoj noći, zahvaljujući vama, hrvatskom narodu. Vaša želja da pristupite EU i vaš naporan rad doveli su do ovog trenutka, rekao je.

- Vaš težak rad znači da je hrvatska u potpunost spremna pridružiti se uniji. Hrvatska se značajno promijenila tokom prošlih desetljeća. Ona je danas potpuno demokratska zemlja. Ulaskom obilježavamo kraj jednog procesa, ali i početak još jedne uspješnice.

- Kao što EK podupirala vaše pristupanje, tako ćemo vam i mi pomagati kao punopravnoj članici. Hrvatska je primjer drugim državama u regiji. Proveli ste zahtjevne reforme, pružili ste ruku pomirenja. Unija je otvorena za sve zemlje koje dijele europske vrijednosti. Dobrodošli u Europsku uniju, zaključio je na hrvatskom.

------------------------------

23:00 Službeni program proslave započeo je izvedbom hrvatske himne. Prijenos uživo možete pratiti OVDJE!

-------------------------------

22:40 Strani uzvanici spuštaju se s Gornjeg grada na središnju proslavu na Trgu bana Josipa Jelačića.

-------------------------------

22:00 'TBF rastura!' - napisala je Vlada na svojim službenim Twitter stranicama. Na trgu je sad već nekoliko tisuća ljudi.

-------------------------------

20:40 Pred nekoliko tiruća građana na Trgu bana Jelačića večeras je počeo pretprogram svečane proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a središnji dio proslave, kojem će nazočiti hrvatski državni vrh te dužnosnici EU i država članica, počinje u 23 sata.

U sklopu programa nastupit će ukupno 681 izvođač, a u pretprogramu nastupaju puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

-------------------------------

20:30 - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović priredili su u nedjelju u Zagrebu svečanu večeru za strane državnike i goste pristigle na proslavu ulaska Hrvatske u EU, zahvalivši im na tome što su došli s hrvatskim građanima podijeliti trenutak u kojem se počinju ostvarivati najviši politički i društveni ideali.

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

-----------------------------

20:25 Zajedničkim fotografiranjem hrvatskih domaćina i njihovih visokih gostiju koji su došli uveličati obilježavanje hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji završena je proslava u Banskim dvorima i na Markovom trgu.

Južna strana povijesne Markove crkve kulisa je zajedničke fotografije koja će domaćine i njihove visoke goste podsjećati na današnji dan i činjenicu da je Hrvatska postala 28. članica Europske unije.

Markov trg koji je u daljnjoj i bližoj povijesti bio svjedokom brojih prijelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, svjedočio je danas još jednom takvom trenutku - svečanosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Domaćini, predsjednici Republike, Vlade i Sabora Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njihovi gosti uputili su se potom u obližnje Klovićeve dvore gdje je za njih priređena svečana večera.

Na jelovniku su, za dobrodišlicu, kruh i sol uz plešivički pjenušac. Slijede kozji i ovčji sirevi iz različitih hrvatskih regija uz mlado povrće te istarsku malvaziju i graševinu s istoka Hrvatske.

Potom će se služiti na tri različita načina pripremljeni inćuni uz dalmatinski zlatni pošip i istarski merlot.

Kao glavno jelo predviđena je janjetina ispod peke s bobom, grahom i kupusom, oplemenjena divljim koromačem i smiljem, uz dalmatinski barikirani plavac mali i kutjevački crni pinot.

Od slastica bit će posluženi salenjaci oplemenjeni marelicama i začinima, uz vina zelenac i traminac.

Dok su Ćirilometodskom ulicom prolazili na putu u Klovićeve dvore domaćine i uzvanike pratila je prigodna zvonjava gornjogradskih crkava.

------------------------------

20:06 Na proslavu hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji predvečer je u Banske dvore stiglo 50-ak visokih stranih uzvanika.

Na svečanom ulazu u Dvore, dočekali su ih predsjednici Republike i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović.

Srdačno rukovanje, fotografiranje, kurtoazni pozdravi potrajali su gotovo sat vremena.

Domaćini, dvojica predsjednika sa svojim su se gostima potom uputili u atrij Banskih dvora.

U Banske dvore pristigli su predsjednici država, parlamenata, vlada, predsjednici Europskog vijeća, Europskog parlamenta, Europske komisije brojni ministri i veleposlanici. Predsjednika Vijeća ministara Poljske Donalda Tuska u dolasku nije spriječila ni longeta na nozi.

----------------------------

19:40 Na proslavu na Markovom trgu stigao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

--------------------------

19:25 Uživo prijenos proslave pristupanja EU pratite ovdje!

--------------------------

18:51 Oko 18.30 sati u Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, pristigli su prvi uzvanici današnje svečanosti hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.

Dočekala ih je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Među uzvanicima je i Stephan Fuele, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva, koji se vrlo srdačno pozdravio s ministricom Pusić.

Nešto kasnije u Banskim se dvorima očekuju predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, kao i uzvanici iz zemalja članica EU, zemalja regije, čelnici europskih institucija.

--------------------------

18:26 - Svečano i decentno, tako danas izgleda Markov trg, sjedište hrvatske Vlade i mjesto na kojem će se kasno poslijepodne i navečer obilježiti povijesni trenutak hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.

U Banske dvore uskoro će početi pristizati visoka izaslanstva iz zemalja članica EU, zemalja regije, čelnici europskih instituacija te hrvatski uglednici.

Na Markovom trgu nema građana, okupili su se međutim brojni fotoreporteri i televizijske ekipe.

Na današnju svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju upućuju zastave Republike Hrvatske i EU koje krase pročelja institucija koje okružuju Markov trg.

Na središtu Trga je i privremena pozornica na kojoj će se uzvanici večeras fotografirati za uspomenu na današnji dan i hrvatsko priključivanje EU.

Pola sata prije početka službenog početka svečanosti pozornica je prošla zadnje dotjerivanje.

--------------------------

17:05 - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u nedjelju popodne su doputovali u Zagreb.

--------------------------

16:28 - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić doputovao je u nedjelju popodne u Zagreb, potvrđeno je Hini u zagrebačkj zračnoj luci.

Prije sudjelovanja na svečanostima povodom hrvatskog pristupanja EU-u, Nikolić će se sastati s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija.

U ponedjeljak ujutro bit će nazočan radnom doručku predsjednika Ive Josipovića i čelnika svih ostalih zemalja regije.

Ovo je prvi Nikolićev posjet Hrvatskoj otkako je izabran za srbijanskog predsjednika.

Pogledajte galeriju OVDJE!

-------------------------

16:10 - Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić posjetio je danas Stožer osiguranja formiran u povodu proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i izjavio kako je sigurnosna situacija pod nadzorom, da zasad nema nikakvih teškoća te da svečanost osigurava više od tisuću policajaca.

"Nema nikakvih problema, ni u prometu. Građani su poslušali savjete da koriste alternativne pravce od zračne luke Pleso do Trga bana Jelačića i zasad nema nikakvih problema, rekao je Dominić.

Glavni ravnatelj policije ni sutra, kad se strana izaslanstva budu vraćala, ne očekuje velike prometne gužve u gradu. Kako je rekao, očekuje samo manje gužve na prometnicama.

"Ovaj Stožer osiguranja prati sva događanja u gradu, a imamo još i dva posebna vozila, jedno nazagrebačkoj zračnoj luci Plesu i drugo na Trgu Francuske revolucije. Povezani smo te za sada nema problema", istaknuo je Dominić.

Poručio je građanima koji namjeravaju otići na središnju proslavu ulaska RH u EU na zagrebačkom Trgu bana Jelačiča da će oko 16 sati policija obaviti temeljiti pregled tog prostora te da nikako ne nose predmete poput kišobrana, boca i slične predmeta jer će im biti oduzeti.

--------------------------------

14:00 Visoka izaslanstva i strani gosti koji će nazočiti središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u članstvo EU-a na Trgu bana Josipa Jelačića, pristižu u Zagreb od subote, a najveći broj dolazaka očekuje se u popodnevnim satima u nedjelju.

Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitanio i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati.

Glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković izjavila je za Hinu da se promet u zračnoj luci odvija normalno i da sve teče "kao po loju".

"Imamo 25 izvanrednih slijetanja i 55 redovnih, ali zaista sve ide onako kako smo samo mogli zamisliti. Najveći broj izvanrednih slijetanja očekuje se od 14:30 do 16:30, a u isto vrijeme je najintenzivniji i naš redovni promet, ali mi smo se dobro ekipirali, dobro pripremili i sve ide zaista bez ikakvih problema", kazala je Capković dodajući da se čini sve kako bi putnici u redovnom prometu imali što manje teškoća.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju .Tko je sve još stigao pogledajte

-------------------------

- 09:25 - Posebna regulacija prometa u Zagrebu prema informacijama MUP-a

Do sutra se na određenim prometnicama grada Zagreba i Velike Gorice koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Gornjeg grada i Trga bana Josipa Jelačića neće dopustiti kretanje vozila, ali će se dopustiti prelazak vozilima u vrijeme između prolazaka kolona vozila s delegacijama.

Danas će se na Gornjem gradu i zoni Trga bana Josipa Jelačića moći kretati samo vozila s posebnom akreditacijom.

Za grad Zagreb: Slavonska avenija - Zagrebačka avenija; Bundek – cesta ispod Mosta slobode – Antallova – Cimermanova, Sarajevska cesta – Jakuševec – Mičevec – Domovinski most; Dubrava – Markuševec – Gračani – Mlinovi – Šestine – Lukšići – Bijenik –Črnomerec – Ilica; Rotor Zapruđe - Avenija Dubrovnik – rotor Remetinec; Prilaz Gjure Deželića – Masarykova; Ulica grada Vukovara od Heinzelove do Držićeve; Branimirova – Glavni kolodvor – Haulikova; Ulica Grada Vukovara od Savske do Držićeve; zeleni val istok od Jukićeve do Trga žrtava fašizma; zeleni val zapad od Trga žrtava fašizma do Republike Austrije.

ZET: Preusmjeravanja tramvaja poslijepodne, neki autobusi već preusmjereni

U okviru najavljene posebne regulacije prometa u Zagrebu zbog dolaska delegacija i proslave ulaska Hrvatske u EU, rano jutros zatvorena su tramvajska stajališta Vodnikova i Botanički vrt, a poslijepodne oko 15 sati i 30 minuta slijedi zatvaranje Trga bana Josipa Jelačića za tramvajski promet, izvijestio je zagrebački javni prijevoznik ZET.

Preusmjereno će tada voziti linije 12, 6, 11, 13, 14 i 17.

Nešto kasnije, od 18 do 20 sati očekuje se zatvaranje Vodnikove te Ulice grada Vukovara.

Opširnije pročitajte OVDJE!

SVE O PRIPREMAMA I PROGRAMU SLAVLJA POVODOM HRVATSKOG ULASKA U EU

Sve je spremno za najveću akciju osiguranja hrvatske policije u njenoj povijesti. Zagreb će sutra biti pod opsadom 1100 policijskih službenika: od običnih temeljnih policajaca i prometne policije pa do interventnih vodova, specijalaca, što uključuje i određeni broj snajperista na zagrebačkim krovovima. Procjenjuje se da bi policajci, što temeljni, što prometni, mogli biti raspoređeni na 30 kontrolnih punktova za automobile i 10 za građane.

Pravac kretanja štićene kolone bit će Zračna luka Zagreb - Fizirova - Velikogorička - SR Njemačke - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska - Trg sv. Marka, pa u policiji građanima preko vikenda savjetuju da te ulice izbjegavaju. To će biti poseban problem za stanovnike Novog Zagreba, kojima će komunikacija s ostatkom grada biti jako otežana.

Kako na aerodrom

Vlasti preporučuju onima koji putuju u zračnu luku da koriste trasu preko Domovinskog mosta i novoizgrađenu obilaznicu Velike Gorice, te da vozila parkiraju kod stadiona Radnik u Velikoj Gorici, odakle će posebnim autobusima ići do aerodroma. Kako doznajemo u PU zagrebačkoj, stanari na kritičnim rutama unaprijed su dobili informacije o premještanju automobila s parkirališta, a kritične lokacije MUP je već pregledao. Policijska opsada metropole samo je vanjska manifestacija onoga što će se događati. Zagreb će, naime, danas biti središte Europe. Po prvi put nakon Zagrebačkog summita 2000., koji je označio početak kretanja zemalja regije prema EU, oči svijeta bit će uprte u još veći događaj: ulazak prve od zemalja regije u EU.

A ta bi proslava, ako je suditi po programu koji su skrojili u Vladi, trebala biti impresivna. Zagreb će ugostiti sedam najmoćnijih ljudi EU-a, zatim šest šefova i osam premijera, te jednog šefa parlamenta iz zemalja članica Unije. Njima će se pridružiti osam šefova država i četiri premijera iz zemalja europskog jugoistoka. Zagrebom će ‘paradirati’ i 14 potpredsjednika vlada i ministara iz zemalja EU-a, te četvero potpredsjednika vlada i ministara iz zemalja jugoistočne Europe, kao i poseban izaslanik pape Franje, ali i sedam drugih dužnosnika nižih razina. Sve u svemu, 60 dužnosnika iz svih dijelova Staroga kontinenta (a i šire). Kada im se priboje i ostali gosti, broj uzvanika penje se na čak 170. Neki u Zagreb dolaze državnim zrakoplovima, neki komercijalnim letovima, a neki autima. Osim primanja Hrvatske u članstvo , na zagrebačkom Jelačić placu ‘obavit’ će se i primopredaja predsjedanja EU-om s Irske na Litvu.

Za praćenje svečanosti akreditiralo se 706 predstavnika medija iz RH i 30-ak zemalja, među kojima su i oni iz Brazila, Japana, Kine i SAD-a.

Umorni PR-ovi

O njima brinu Vladini komunikacijski stručnjaci.

- Noćas smo slagali materijale do 3.30. Radi nas samo osam pa su nam morali uskočiti i glasnogovornici iz drugih ministarstava - kaže Zinka Bardić, savjetnica premijera, u ovom slučaju nadležna za međunarodni press centar, ali i, kako sama kaže, ono za što nitko drugi nije zadužen.

Povijesni trenutak će se obilježiti i na graničnim prijelazima. Tako će na Bregani ministar financija Slavko Linić, u ponoć skinuti ploču Carinske uprave. Na Bajakovu, hrvatskom graničnom prijelazu udaljenom 120 km od Beograda, u ponoć će biti upaljeni znakovi koji građane EU dijele od ostalih: za njih su predviđene posebne trake.

Proslavu na Trgu bana Jelačića uveličat će i Simfonijski orkestar te Zbor HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, te Jazz orkestar pod vodstvom Saše Nestorovića. Prva proba održana je u petak navečer. - Neobično je bilo svirati na otvorenom. Bilo je mnogo prolaznika, pljeskali su nam, u pauzama su nas i ispitivali - otkriva dojmove s probe solo flautistica Simfonijskog orkestra HRT-a Ivana Grašić.

Glazbeni program

Osim hrvatske, orkestar će izvoditi “Himnu slobodi” Ivana Gundulića uz recital dvanaestogodišnjeg dječaka iz Dubrovnika, zatim “Sunčana polja” Blagoja Berse, ariju “Ave Maria” iz rock-opere “Gubec-beg”, a točno u ponoć izvest će se “Oda radosti”, koja će biti sinkronizirana sa zborovima u Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku. Osim na glavnoj, glazbenici će biti i na dvije manje pozornice na Trgu, dok će se jedna nalaziti na balkonu obližnje zgrade.

Ulazi na Trg otvaraju se u 18 sati iz Gajeve, Jurišićeve, Praške, Ilice i Petrinjske

Zagrepčani će se sutra morati pomiriti s time da ih, što se kretanja po gradu tiče, čeka pravo opsadno stanje. Oni koji ulazak Hrvatske u EU žele proslaviti na Trgu bana Jelačića, gdje se održava središnja proslava, na središnji će zagrebački trg moći početi dolaziti tek od 18 sati. Naime, od 15 do 18 sati, prema informacijama iz Vlade, pristup trgu bit će onemogućen svima, osim stanarima.

Ulazi na trg za građane se otvaraju u 18 sati, i to iz Ilice, Gajeve, Praške, Petrinjske i Jurišićeve ulice. Svi koji dolaze na Jelačić plac, bit će pregledani od strane policije. Građani na trg neće smjeti unositi sredstva kojima se mogu nanijeti ozljede. U tu kategoriju ne ulazi samo vatreno i hladno oružje, nego i staklene boce, limenke i pirotehnička sredstva, pa čak i i kišobrani. U policiji apeliraju na građane da budu strpljvi i da imaju razumijevanja te obećavaju da će nastojati što diskretnije obavljati svoj posao. Tržnica Dolac sutra neće raditi. Sama središnja svečanost ulaska Hrvatske u EU, koja počinje u 23 sata, počet će intoniranjem hrvatske himne, a predviđeno je i sviranje Ode radosti, himne EU-a. Europskoj i svjetskoj javnosti Hrvatska će se predstaviti glagoljaškim pjevanjem, ophodom zvončara iz Kastavštine, slavonskim plesom i Teslinim transformatorom, ali i simfonijama, rock-operom Gubec-beg i suvremenom glazbom, te filmom “Čovjek u Hrvatskoj - od šarolikih narječja do prve hidroelektrane u Europi” i 3D prikazom velikih hrvatskih izuma i otkrića. ( A. M.)

Saucha: 'Građani, dođite na Trg'

Sve sam obišao i sve je spremno. Sad smo deset metara ispred cilja, izjavio je jučer Tomislav Saucha, predsjednik radne skupine za organizaciju proslave ulaska Hrvatske u EU na konferenciji za medije.

Za cijeli događaj bilo je previđeno pet milijuna kuna, ali pretpostavlja se da bi organizacija proslave u konačnici mogla stajati oko šest milijuna. Danas na to pitanje organizator nije želio službeno odovoriti. - Kad sve bude gotovo, kroz nekoliko dana, imat ćemo točnu računicu - kazao je Saucha. Pozvao je ljude da dođu na Trg. ( V. N.)

Program proslave

10.00

Vladino izaslanstvo polaže vijence u čast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata na Mirogoju

11.30 - 19.30

dolasci stranih izaslanstava u Zagreb

18.30

dolasci ministara vanjskih i europskih poslova u Banske dvore; dočekuje ih prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić

19.00

dolasci šefova država i vlada u Banske dvore: dočekuju ih predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović

19.40

okupljanje u atriju Banskih dvora

20.30

službena večera u Klovićevim dvorima sa zdravicama predsjednika Josipovića i premijera Milanovića

20.30

početak programa proslave na Trgu bana Jelačića

23.00

središnji dio svečanosti na Trgu bana Jelačića

23.47

obraćanje premijera Milanovića, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i zamjenika premijera Irske Eamona Gilmorea

00.03

obraćanje predsjednice Litve Dalije Grybauskaite i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja

00.10

obraćanje predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

oko 00.30

završetak središnjeg dijela programa

oko 03.00

završetak programa na Trgu bana Jelačića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 07:07