AFERA DIESELGATE

Hrvatska odbila izručiti SAD-u bivšeg šefa VW-a i Audija, državi ostaje 700.000 kuna jamčevine

Bivši menadžer nije ispunio obećanje, nego je napustio Hrvatsku i prestao se javljati policiji
Axel Eiser
 Bernd Von Jutrczenka/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Hrvatski Vrhovni sud pravomoćno je odbio zahtjev Sjedinjenih Američkih Država za izručenje Axela Josefa Eisera, jednog od bivših direktora VW-a i Audija, koji je bio uhićen prošle godine na hrvatsko-slovenskoj granici prilikom ulaska u Hrvatsku, a bio je optužen u aferi Dieselgate.

Naime, s obzirom na to da Eiser više nije u Hrvatskoj, izostaje osnovna pretpostavka za izručenje, a to je dostupnost izručenika. Naime, 10. lipnja prošle godine, nakon što je dan prije bio uhićen, Eiseru je određen istražni zatvor, a 26. lipnja je određena jamčevina od 700.000 kuna i obaveza redovitog javljanja dva puta tjedno dežurnom policajcu pulske policijske postaje.

Nakon što je to jamstvo 30. lipnja uplaćeno, Eiseru je ukinut istražni zatvor, a on je obećao da se neće kriti i da neće bez odobrenja napustiti boravište u Hrvatskoj. Međutim, bivši menadžer VW-a i Audija to obećanje nije ispunio, nego je napustio Hrvatsku i prestao se javljati policiji, pa je sada Hrvatska bogatija za 700.000 kuna. Eiser, koji je njemački državljanin, vratio se u Njemačku, a njegovi su odvjetnici dostavili javnobilježničku potvrdu s preslikom njegove osobne iskaznice.

Axel Eiser jedan je od bivših vodećih ljudi njemačkog automobilskog koncerna Volkswagen, odnosno njegove tvrtke-kćeri Audi. On je od listopada 2009. do 2013. godine bio šef odjela za razvoj dizelskih motora i protiv njega je u Sjedinjenim Državama podignuta optužnica u aferi nazvanoj Dieselgate.

SAD ga je teretio da je svjesno varao američke regulatorne agencije i kupce lažiranjem navoda o emisiji ispušnih plinova kod dizelskih motora, a 2017. godine je Volkswagen AG priznao krivnju pred američkim sudom i nagodio se za plaćanje odštete od 2,8 milijardi dolara.

Pulski odvjetnici Matija Miloš i Stefan Đokić uspjeli su u žalbi i Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je rješenje pulskoga Županijskog suda na sjednici vijeća održanoj 9. ožujka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43