GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Hrvatska odlično provodi mjere. Mislim da će Mađarska i Slovenija promijeniti stajalište...‘

Istaknuo je da se cijela Europska unija suočila s krizom bez presedana, a ova je kriza test održivosti EU
 Virginia Mayo/AFP

O borbi s koronavirusom i kako se Hrvatska nosi s pandemijom unutat Europske unije govorio je u HRT-ovoj emisiji Tema dana ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Treba pratiti kliničku sliku u Hrvatskoj koja je puno bolja. Mislim da će i Slovenija razmišljati o tome zato što je to u interesu obje države, rekao je Grlić Radman o činjenici da se Hrvatska nalazi na crvenoj listi Slovenije, a od sutra i Mađarske i Slovačke.

Na Strateškom forumu održanom na Bledu, na kojem su strednjoeuropski čelnici razgovarali o borbi s koronavirusom, rečeno je da Hrvatska odlično provodi i osigurava epidemiološke mjere.

- Mjesec rujan je mjesec nautičkog turizma i mislim da će nautičari doći, dodao je Grlić Radman i dodao da smatra da će i Mađarska i Slovenija promijeniti svoja stajališta o crvenoj listi.

- Odluka Austrije nas je iznenadila i ja sam odmah reagirao, osobito kada je došlo do velikih gužvi na granici, kada su obitelji čekale po 12 sati. Predložio sam tada model diferencijacije, ali ne samo Austriji, već i Velikoj Britaniji, dodao je.

Istaknuo je da se cijela Europska unija suočila s krizom bez presedana, a ova je kriza test održivosti EU.

- Zemlje su se zatvorile i kada je trebalo donijeti odluke, Hrvatska je na „kormilu” EU reagirala aktiviranjem integriranog političkog mehanizma kako bi što bolje integrirala aktivnosti zemalja članica EU, rekao je.

Osvrnuo se i na arbitražu sa Slovenijom.

- Hrvatska će stalno nuditi slovenskim prijateljima da sporna pitanja riješimo bilateralno. Mislim da postoji volja, ali svaka ozbiljna stvar zahtijeva i ozbiljan pristup, rekao je ministar za HRT.

Kada je riječ o putu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Albaniju, Ministarstvo će, kaže Grlić Radman, odgovoriti o svemu što od njih bude tražilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

- Kada dužnosnici idu na put od ministarstva se traže određene pripreme. Uobičajeno je da veleposlanstvo, kada bilo koji dužnosnik ide na put u inozemstvo, uputi obavijest ministarstvu vanjskih poslova te zemlje o dužnosniku koji dolazi u tu državu, rekao je i dodao kako se putni nalog mora imati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:18