STIŽU GOSTI S OTOKA

Hrvatska olakšava dolazak britanskih turista: U zemlju mogu ući s potvrdom o cijepljenju

Hrvatska je u Ujedinjenoj Kraljevini i dalje percipirana kao destinacija ‘visoke vrijednosti‘
 Ivo Ravlic/Cropix

Hrvatska će olakšati britanskim turistima putovanja u Hrvatsku tako što će uz sada obvezni PCR test na covid-19 omogućiti ulazak u zemlju i s potvrdom o cijepljenju, a priznavat će se i brzi antigenski testovi. O tome je danas s britanskim veleposlanikom Andrewom Dalgleishom razgovarala ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja je odlučila ponuditi Britancima i bilateralan dogovor o načinu prelaska granice kako bi se pridobio i taj dio turističkog kolača. Bio bi to sličan dogovor onome s Izraelom koji bi se trebao realizirati kroz desetak dana.

Naime, Britanci su trenutačno u strogom lockdownu, ali već sada znaju kada će mjere početi popuštati i kada će moći početi putovati. A to bi trebalo biti od sredine svibnja nadalje. Zato se Hrvatska pridružila drugim mediteranskim zemljama koje su se počele "boriti" za goste s Otoka.

- Ujedinjeno Kraljevstvo nema sklopljen sporazum s drugim zemljama kao što je, primjerice, Grčka o olakšanom režimu putovanja i ulaska u tu zemlju zbog turističkih putovanja. Velika Britanija jednostavno prati kakva je epidemiološka situacija u svakoj od zemalja i na temelju toga radi preporuke. Slična je situacija i s nama. Oni su u strogom lockdownu već četiri mjeseca i praktički ne radi ništa osim trgovina živežnim namirnicama. Jako im je bitna sigurnost. Baš zbog toga smo otvorili razgovore s britanskim veleposlanstvom kako bismo im prezentirali sve što radimo na sigurnosti naših gostiju te smo spremni potpisati i bilateralan sporazum kojim bi se olakšao režim putovanja u Hrvatsku - rekla nam je ministrica Brnjac.

Istaknula je da je ovaj sastanak iznimno bitan kako bi se Britancima poslala poruka o sigurnosti i sve što se radi na toj temi koja će biti ključna ove turističke godine. A Britanci su za Hrvatsku iznimno bitno tržište. U godini prije korone u Hrvatskoj je s Otoka zabilježeno 898 tisuća dolazaka i 4,6 milijuna noćenja, što je bio rast od pet, odnosno četiri posto. Lani je pak realizirano tek 15 posto tog prometa - 127 tisuća dolazaka i 686 tisuća noćenja. Ove se godine ipak očekuje porast tog prometa i već su krenuli dogovori s aviokompanijama, no svi čekaju kakav će biti režim prelaska granice te kakva će biti epidemiološka situacija.

- Baš zato ćemo urediti točna i jasna pravila za ulazak u zemlju. Predstavili smo veleposlaniku i naš projekt Safestayincroatia te naš projekt vezano za digitalne nomade, a razgovarali smo i o prijedlogu Europske komisije o uvođenju tzv. zelenih digitalnih potvrda - istaknula je Brnjac, koja je dala do znanja Britancima da je Hrvatska spremna za veći broj dolazaka njihovih turista.

Inače, Hrvatska je u Ujedinjenoj Kraljevini i dalje percipirana kao destinacija "visoke vrijednosti", UK touroperatori i zrakoplovni prijevoznici i dalje imaju veliki interes za nastavak letenja prema našoj destinaciji. Početkom studenoga 2020. godine Hrvatska je uvrštena u top tri svjetske destinacije u kategoriji "Best Country Award 2020" koju dodjeljuju jedne od najuglednijih UK novina The Times & The Sunday Times s više od 16 milijuna čitatelja mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:52