COVID-19

HRVATSKA OPREZNIJA OD ITALIJE PO PITANJU KORONAVIRUSA 'Mi smo stavili pod nadzor sve kontakte zaraženih, to se pokazalo kao dobra odluka'

 CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je redovitu presicu na kojem su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da uz ova dva nova slučaja, u Hrvatskoj ukupno ima pet zaraženih. Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci.

Beroš navodi da je ovo povoljan pravac, jer se virus zasad ne širi na građane izvan bliskog kruga već zaraženih. Naime, oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt.

'Prva novozaražena osoba ima blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad, što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba neki malo bliži i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić.

Oba novozaražena su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog, pojasnila je doktorica Markotić i dodala: 'Mi smo, za razliku od Italije koja hospitalizira samo teško oboljele, krenuli opreznijim putem pa smo stavili pod nadzor sve kontakte zaraženih, što se pokazalo dobrom odlukom.'

'S obzirom da sve za sada funkcionira kako smo predvidjeli, posebno bi pohvalio naše djelatnike sanitetskog prijevoza i hitne pomoći', kazao je ministar Beroš, a na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza, rečeno je da za to zasad nema potrebe. 'To će se činiti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što, zasad, nije slučaj.'

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, rečeno je da oni ne obolijevaju od Covida-19 i ne predstavljaju opasnost. U Europi nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. 'Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo', moglo se čuti na presici.

Što se tiče najave Turske da više neće zadržavati migrante na svojim granicama, ministar Davor Božinović je rekao da Hrvatska prati situaciju te da će učiniti sve potrebno kako bi odgovorila na novonastalu situaciju - kad i ako do nje dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:25