KORONA EFEKT

Hrvatska osigurala 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe, ali možda ni to neće biti dovoljno!

Neke studije pokazuju da bi cijepljenje protiv gripe moglo smanjiti teške komplikacije koronavirusa kod starijih od 65 godina
Cijepljenje protiv gripe
 Tomislav Kristo/Cropix

Već mjesecima svijet se bori protiv koronavirusa, ali uskoro njemu će se pridružiti i druga pošast - sezonska gripa. Istodobna borba protiv dvije opasnosti mogla bio biti fatalna za mnoge pa već sad treba prevenirati onu koja se može i to pravodobnim cijepljenjem protiv gripe.

Svjetski zdravstveni autoriteti u posljednje vrijeme sve češće govore da bi cijepljenje protiv gripe moglo ipak bitno smanjiti smrtnost od Covida-19, jer istodobne citokinske oluje za mnoge bi mogle biti nesavladive. Osim toga, lakše bi liječnici mogli prepoznati ima li netko Covid-19 ili gripu jer simptomi mogu biti vrlo slični. Britanci čak predlažu da se dobna granica nakon koje se preporučuje cijepljenje snizi na 50 godina.

Globalne preporuke

Sve to će moguće izazvati nestašicu cjepiva protiv gripe jer ne treba zaboraviti da se ono naručuje gotovo godinu dana unaprijed, što znači da je za ovu sezonu to učinjeno prije pojave koronavirusa. Prema dostupnim podacima Hrvatska je za sada osigurala oko 600.000 doza cijepova i to oko 500.000 za besplatno cijepljenje rizičnih skupina, a oko 100.000 naručile su veledrogerije za građane koji će cjepivo sami kupovati u ljekarnama. Hoće li to biti dovoljno u ovoj koronakrizi u kojoj globalne preporuke govore da bi cijepljenih trebalo biti značajno više nego li u ‘normalnoj’ sezoni gripe teško je reći, ali je sasvim sigurno da će primjerice broj zdravstvenih djelatnika koji će se cijepiti biti značajno veći od 12.000 koliko ih se cijepilo lani.

Inače, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe u razdoblju od 2008. do 2014. značajno palo čemu su pridonijele svjetske afere s cjepivom protiv pandemijske gripe (svinjska gripa). Sve do prije dvije godine broj cijepljenih jedva je prelazio 250.000, što znači da nisu bili dovoljno zaštićeni stariji, kronični bolesnici i zdravstveni radnici, a to nije postignuto ni značajnim prošlogodišnjim rastom interesa za cijepljenje. Naime, lani je potrošeno gotovo 400.000 doza cjepiva, a ukupno je procijepljeno 29 posto starijih od 65 godina, što je premalo ako se uspoređuje s preporukama EU i Svjetske zdravstvene organizacije po kojima se dobra zaštita starijih smatra 75 posto. Valja naglasiti da se u Hrvatskoj prije desetak godina cijepilo 40 posto starijih od 65. Ni zdravstveni djelatnici nisu baš ljubitelji cijepljenja protiv gripe jer cijepi ih se tek malo više od 15 posto.

Dodatne koristi

“Za prošlu smo sezonu ukupno nabavili više od 400.000 doza, a za ovu će to biti 21 posto više, ili oko 500.000.

Ugovorena je nabava 460.000 doza, a dodatnih 40.000 nabavit će se na razini objedinjene nabave EU. Time bismo obuhvatili maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine”, kaže doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da će cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni, upravo za navedene rizične skupine, biti još važnija nego inače, zbog mogućnosti daljnje cirkulacije novog koronavirusa. Tu problem proizlazi već zbog prepoznavanja bolesti, odnosno pitanja radi li se o gripi ili o Covidu-19 s obzirom na sličnu kliničku sliku.

Da bi cijepljenje protiv gripe moglo imati i dodatne koristi kod oboljelih od koronavirusa govori i studija provedena u zrakoplovnoj bazi u Ohiju prije dvije godine, koja je pokazala da su cijepljeni protiv gripe bili otporniji na neke korona infekcije. Tu činjenicu analizirao je i Luigi Marchionni sa Sveučilišta John Hopkins. Prvi podatci govore da bi cijepljenje protiv gripe moglo smanjiti teške komplikacije koronavirusa kod starijih od 65 godina, a onda i broj umrlih. I jedna brazilska studija nedavno je otkrila da su pacijenti oboljeli od Covida-19, a koji su bili cijepljeni protiv gripe, u prosijeku imali 8 posto manji rizik za intenzivnu skrb, 128 posto potrebu za respiratorom i 17 posto manji rizik za smrtni ishod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 10:14