OPREZ ZBOG COVIDA-19

Hrvatska ostaje na slovenskoj ‘zelenoj listi‘, Ljubljana tvrdi: ‘Hrvati zatvaraju noćne klubove‘

‘Dajemo vam šansu da snizite broj zaraženih na 10.000 stanovnika‘, kaže glasnogovornik slovenske vlade
 Ilustracija/Tadej Regent/Delo/CROPIX

Slovenska vlada odlučila je da Hrvatska i dalje ostaje na njezinoj "zelenoj korona listi" nakon što je Hrvatska prihvatila slovenski prijedlog da ne otvara party zonu na Zrću te zatvori noćne klubove i diskoteke, izjavio je u utorak prijepodne na press konferenciji glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin.

Kacin je ipak slovenskim turistima koji borave u Hrvatskoj poručio da budu oprezni i ne odlaze na masovne zabave i tako riskiraju, te da će slovenska strana i dalje pažljivo pratiti stanje u Hrvatskoj.

Da je odluka o neotvaranju Zrća bila ključna kako slovenska vlada ne bi stavila Hrvatsku u "crvenu zonu" pokazuje i oglašavanje slovenskog premijera Janeza Janše na Twitteru, koji je s palcem gore pozdravio odluku o neotvaranju Zrća.

Kacin je rekao kako je ovo rezultat razgovora slovenskog i hrvatskog premijera vođenog u ponedjeljak te dodao da Slovenija Hrvatskoj daje šansu da snizi broj zaraženih na 10 tisuća stanovnika. Slovenski prag za prelazak iz zelene u crvenu zonu je 10 zaraženih na 10 tisuća stanovnika. Kacin je također izjavio kako je prema slovenskim izračunima u Hrvatskoj sad 11,6 inficiranih na 10.000 stanovnika, ali prema njegovim riječima Slovenija daje šansu Hrvatskoj da smanji broj zaraženih.

Kacin je pozvao mlade slovenske državljane koji su u Hrvatskoj da se pridržavaju sigurnosnih mjera i da ne organiziraju privatne zabave s velikim brojem ljudi.

Odluka o ostanku Hrvatske na slovenskoj zelenoj listi prije svega je važna za hrvatske građane. Naime, u slučaju da se Hrvatska nađe na crvenoj listi, svi njezini građani po ulasku u Sloveniju morali bi ići u 14-dnevnu karantenu, dok slovenski državljani po povratku u Sloveniju to ne bi morali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35