INDEKS STANDARDA

Hrvatska pala u razvoju dok su svi susjedi napredovali

Ipak, i dalje smo u drugoj skupini zemalja s visokim društvenim razvojem

ZAGREB - Najbolja zemlja za život, kao i prošle godine, ostaje Norveška, a najgori su uvjeti življenja u Zimbaveu, pokazuje najnovije izvješće Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), koji mjeri indeks ljudskog razvoja.

Životni standard

Na tablici od 169 zemalja Hrvatska je zauzela 51. mjesto, što je malo lošije nego lani, kada je, prema indeksu ljudskog razvoja (HDI) bila na 45. mjestu.

Riječ o indeksu koji uključuje brojne elemente, od životnog vijeka i obrazovanosti stanovništva do životnog standarda. Mnogi analitičari smatraju ga mnogo obuhvatnijim i pouzdanijim pokazatelj razvoja neke zemlje od samog BDP-a.

Hrvatska i dalje ostaje u drugoj skupini zemalja s visokim društvenim razvojem, u koju je uvršten veći broj zemalja iz susjedstva. No, dok je Hrvatska pala, mnoge su zemlje iz regije uspjele napredovati i preteći je. Primjerice, Crna Gora prošle je godine bila na 65. mjestu, a ove je godine skočila na 49. mjesto.

Slovenija u prvoj skupini

Istodobno, Rumunjska je napredovala sa 63. na 50. mjesto. Rejting je popravila i Srbija, koja je sa 67. mjesta došla na 60., a susjedna BiH uspjela se popeti sa 76. na 67. mjesto. Slovenija, pak, zauzima visoko 29. mjesto i, poput većine zemalja srednje Europe, u prvoj je skupini zemalja s vrlo visokim društvenim razvojem, koja broji 42 zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:13