StoryEditor
EU IZBORI

HRVATSKA PO TREĆI PUT BIRA SVOJE EUROPSKE ZASTUPNIKE, STIGLI PRVI PODACI O ODAZIVU Do 16:30 na birališta izašlo više od 20 posto građana

 
Ilustracija
 Tonći Plazibat / Hanza Media / DIP

>>> NOVO 17:00 DIP je u 17 sati objavio da je do 16:30 sati na razini cijele Hrvatske glasalo 21,31 posto birača.

Možemo pretpostaviti da je danas na birališta izašao veći postotak birača. Naime, prije pet godina izlaznost je u 16 sati bila 16,45 posto.

Konkretnom brojkom, danas je do 16:30 sati svoj glas dalo 726.766 birača.

Najveći odaziv do 16:30 sati bio je u Gradu Zagrebu (23,28%), Karlovačkoj županiji (23,20%) te Istarskoj županiji (22,88%).

Najmanje glasača izašlo je na birališta u Osječko-baranjskoj županiji (18,85%), Brodsko-posavskoj županiji (19,34%) te Koprivničko-križevačkoj županiji (19,58%).

Što se središta županija i većih gradova tiče, najviše birača na izbore je izašlo u Velikoj Gorici (24,92%), Karlovcu (24,68%) i Pazinu (24,59%).

U Zagrebu je izašlo 23,28 posto birača, u Splitu 20,72 posto, u Rijeci 19,49 posto, a u Osijeku 20,11 posto.

Britain's Prime Minister Theresa May and her husband Philip leave after voting in the European Parliament Elections, taking place despite Brexit uncertainty, in Sonning, Britain, May 23, 2019. REUTERS/Toby Melville     TPX IMAGES OF THE DAY
DIP
Odaziv u 16:30 sati
 

--------------------------------

14:44 Izborni dan u Hrvatskoj, protječe relativno mirno, kažu u nedjelju rano poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), u kojemu bilježe dojave građana kako od nekih izbornih sudionika primaju sms poruke, te da se izborna šutnja krši na društvenim mrežama.

O kojim se sudionicima radi, u DIP-u ne žele spominjati, pozivajući se na izbornu šutnju koja traje do nedjelje u 19 sati.

Pojedini građani vrlo revno dojavljuju pojave za koje drže da krše izbornu šutnju, pa smo tako dobili dojavu da jedna radijska postaja emitira pjesme 'predsjedničkog kandidata' Miroslava Škore, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Potvrdio je kako je na biralištima u dijaspori, izlaznost dobra, bolja nego na izborima za Europski parlament prije pet godina.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima (koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska) glasovalo oko 4.400 birača, prije pet godina cijeli dan ih je glasovalo oko šest u pol tisuća birača. Najveći odaziv je u BiH.

Hojski je komentirao i informaciju da se na biralištima u Srbiji (dva su u Beogradu, a dva u Subotici) stvaraju velike gužve.

Beograd, 260519. 
Gotovo 100.000 gradjana Srbije sa dvojnim srpsko-madjarskim i srpsko-hrvatskim putovnicama sudjelovali su danas na izborima za Europski parlament. 
Na fotografiji: guzva ispred hrvatskog veleposlanstva. 
Foto: CROPIX
CROPIX
 

Na biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu birači su došli s četiri autobusa, dakle odjednom oko 200 ljudi, pa je razumljivo da je stvorena gužva, kaže Hojski.

Beograd, 260519. 
Gotovo 100.000 gradjana Srbije sa dvojnim srpsko-madjarskim i srpsko-hrvatskim putovnicama sudjelovali su danas na izborima za Europski parlament. 
Na fotografiji: guzva ispred hrvatskog veleposlanstva. 
Foto: CROPIX
CROPIX

-------------------

14:34 U veleposlanstvu RH u Beogradu, u kojem mogu glasati hrvatski državljani s prebivalištem u Srbiji, i dalje vlada velika gužva.

Kako javlja agencija Tanjug, čeka se i po dva sata.

-------------------

13:26 Kako doznaje N1, velike su gužve na biralištima u Srbiji, a i odaziv birača u dijaspori je znatno uvećan naspram prošlih izbora 2014. godine.

Do 11:30 prema podacima koje je za N1 iznijela potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, na biralištima u dijaspori, koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska glasalo je više od četiri tisuće birača. Za usporedbu, na izborima za Europski parlament 2014. odaziv birača u dijaspori u cijelom danu iznosio je oko 6,5 tisuća ljudi. Ovo je prvi put da imamo podatke o odazivu u inozemstvu, ali samo za ona biračka mjesta koja su u istoj vremenskoj zoni s nama.

Prema snimkama koje je N1 objavio iz Beograda i Subotice, na biralištima u Srbiji stvaraju se velike gužve.

-------------------

13:11 Prema neanonimnim dojavama građanki i građana, izborno jutro prošlo je mirno s manjim brojem dojava Gongu o nepravilnostima, izvijestili su iz te nevladine udruge.

- Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase, navode u Gongu i preciziraju o kojim je strankama riječ, ali zbog strogih pravila o izbornoj šutnji, tu informaciju do zatvaranja birališta nećemo objaviti.

- Prijavljeno je i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama pa čak i telefonskih poziva. Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska, navode u Gongu.

- Gongu je prijavljen i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti. Gong upozorava da na izborima za Europski parlament nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo. Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, vjerojatno zbog visokih kazni u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je DIP najavio dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima, za razliku od društvenih mreža, koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja a u Hrvatskoj, objavili su u Gongu.

-------------------

12:44 Što se sjedišta županija tiče, najviše glasača izašlo je na birališta u Varaždinu (12,94%), Karlovcu (12,78%) i Vukovaru (11,80%). Najmanja je izlaznost u Dubrovniku (8,60%), Zadru (8,61%) te Slavonskom Brodu (9,05%).

U Zagrebu je glasalo 10,83 posto birača, u Splitu 10,20 posto, Rijeci 9,60 posto, dok je u Osijeku svoje biračko pravo iskoristilo 10,17 posto birača.

-------------------

12:01 DIP je u podne objavio da je do 11:30 sati na razini cijele Hrvatske glasalo 9,93 posto birača. Prije pet godina izlasnost je u 11 sati bila 7,64 posto.

Najveći odaziv do 11:30 sati bio je u Karlovačkoj županiji (11,36%), Gradu Zagrebu (10,83%), Varaždinskoj županiji (10,62%) te Istarskoj županiji (10,53%).

Najmanje glasača izašlo je na birališta u Zadarskoj županiji (8,82%), Osječko-baranjskoj županiji (8,82%) te Brodsko-posavskoj županiji (8,98%).

 

-------------------

11:50 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je u nedjelju na izborima za zastupnike u Europski parlament (EP), a u izjavi novinarima izrazila je nadu da će izlaznost biti veća nego na prošlim izborima te pozvala građane, posebno mlade, da glasaju "jer je to najbolji mogući način kako građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u europarlament”.

"Nadam se da će odaziv biti veći i mislim da neću prekršiti izbornu šutnju ako pozovem građane da izađu na izbor, daju glas svojim kandidatima, jer izbori za EP nisu tek tako izbori - tu se doista odlučuje koliko će Hrvatska dobiti i EU fondovima, kakve će biti naše zajedničke politike”, poručila je u izjavi novinarima koji su je pitali očekuje li da će izlaznost biti veća od 25 posto, koliko je bila na prethodnim izborima za EP.

Europski parlament iz godine u godinu dobiva sve jaču ulogu, istaknula je predsjednica. "I ako želite svoj glas, bio on euroskeptičan, eurofobičan ili euroenergičan, za što je moguće snažniju EU ili pak suverenistički, za Hrvatsku i njene suverene interese u EU - izađite danas i birajte svoje kandidate jer to je najbolji mogući način kako hrvatski građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u EP. Nemojte podcjenjivati svoj glas - svaki glas je bitan”, dodala je.

Pozvala je posebno mlade da izađu na izbore, a nije ju razveselilo zapažanje novinara - koji već više sati na biralištu na kojem je ona glasovala prate glasovanje - da je izlaznost mladih do tog trenutka bila vrlo mala. Izrazila je nadu da će tijekom dana mladi izaći na birališta. "Mladi, molim vas, to su izbori za vas. Izađite, dajte svoj glas jer je bitno koju opciju zastupate i bitno je tko će vas zastupati u EP”, poručila im je.

Kada je bila na samome glasačkome mjestu, predsjednica je prokomentirala to što se glasovanje provodi iza kartonskih paravana, rekavši kako je to "kao u 19. stoljeću”, a na upit novinara o toj svojoj primjedbi podsjetila da je sudjelovala u organizaciji izbora u Afganistanu.

Na tim se izborima ulazilo u jednu kućicu sa zastorima i moglo se glasovati, a da to nitko ne vidi, navela je te se založila za uvođenje elektroničkog ili dopisnog glasovanja.

"Elektroničko glasovanje omogućilo bi iseljenicima, svim državljanima Hrvatske da glasaju. Jer svaki državljanin Hrvatske, 18 godina plus, bez obzira gdje plaćali poreze, ima pravo glasa u RH i naša je dužnost to im omogućiti. Ako im to ne omogućujemo, onda je to, nažalost, oduzimanje prava jednom velikom dijelu populacije koja ima pravo glasa”, poručila je.

Treba pronaći način dopisnog ili elektroničkog glasovanja na svim izborima kako bi se doista svima omogućilo da glasaju, dodala je.

Smatra kako još prerano za uvođenje obveznog glasovanja, "možda tek za nekoliko godina, nakon što se glasovanje omogući svim hrvatskim državljanima”, ali i naglasila kako su izbori temelj demokracije.

"Ako niste izašli na izbore i onda sljedećih četiri ili pet godina brundate 'gle ovaj ili onaj je na vlasti', zapravo na to, neću reći da nemate pravo, ali nemate sasvim pravo, jer niste ostvarili svoje demokratsko pravo da birate svoj zastupnike za koje mislite da će vas najbolje zastupati”, zaključila je.

Zagreb, 260519.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic u drustvu supruka Jakova glasala je ne svom birackom mjestu u Laginjinoj ulici..
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Kolinda Grabar-Kitarović

-------------------

11:14 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković glasovao je u nedjelju ujutro na izborima za zastupnike u Europski parlament, a u izjavi novinarima istaknuo je kako bi volio da što više ljudi izađe na izbore, jer su zastupnici u Europarlamentu važni dionici procesa donošenja odluka koje imaju izravan utjecaj na život svih ljudi u Hrvatskoj.

- Volio bih da što više ljudi izađe na današnje izbore. Izbori su onaj trenutak kada građani odlučuju o tome tko će ih predstavljati i to je na neki način najvažniji dan demokracije tako da s obzirom da se ovdje radi o izborima za Europski parlament znamo jako dobro da je utjecaj Europskog parlamenta i europskih institucija sve veći na život naših građana. Bilo bi dobro da ih što više iziđe na izbore, rekao je Jandroković.

Izrazio je nadu da će izlaznost biti veća nego na prošlim izborima za EP kad je bila oko 25 posto, odnosno da će biti oko 30 posto.

-------------------

10:48 Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji za europske izbore nisu u mogućnosti glasovati na biračkom mjestu svog prebivališta organizirano je glasovanje u Hrvatskoj  i inozemstvu na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se na dan izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zateknu na službi u Hrvatskoj ili inozemstvu omogućeno je glasovanje na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, priopćio je MORH, dodavši da je organizirano ukupno osam biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tako će, za one pripadnike Hrvatske vojske koji će na dan izbora biti na službi u Hrvatskoj vojsci u Hrvatskoj biti organizirano glasovanje na tri biračka mjesta i to u vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu (400 pripadnika), u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi (360 pripadnika) te na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju (500 pripadnika).

Za pripadnike Hrvatske vojske, njih 271, koji se na dan izbora za članove u Europski parlament zateknu na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu omogućeno je glasovanje na pet biračkih mjesta – dva biračka mjesta u Afganistanu (misija potpore miru Resolute Support) i to u kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu (69 pripadnika) i u kampu „HKIA“ u Kabulu (35 pripadnika), na jednom biračkom mjestu u Libanonu (operacija potpore miru Ujedinjenih naroda UNIFIL) u kampu „Shama“ UNP 2-3 (53 pripadnika) te na jednom biračkom mjestu u Republici Poljskoj (NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti eFPBG) u vojarni „Bemowo Piskie“ u BemowoPiskie (79 pripadnika).

Na Kosovu u mirovnoj operaciji KFOR, pripadnicima Hrvatske vojske, za njih 35, omogućeno je glasovanje na biračkom mjestu u Veleposlanstvu RH u Prištini, kao i za druge hrvatske državljane u toj zemlji.

-------------------

9:55 Glasao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Iznimno je važno izaći na izbore i odlučiti kako će živjeti naša djeca, kakva će biti budućnost RH unutar EU i kako će živjeti naši ljudi, izjavio je Bernardić.

Zagreb, 260519.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardic glasao je jutros u Sopotu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Davor Bernardić

-------------------

9:17 Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, na kojima se u nedjelju bira 12 zastupnika za Europski parlament, otvorena su od 7 sati, jednako tako otvorena su i birališta u BiH, njih 41, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U Hrvatskoj birači mogu glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država, među kojima je i BiH u kojoj je za izbore otvoreno 41 mjesto, 15 u Mostaru, osam u Sarajevu, po dva u Tuzli i Banjoj Luci, četiri u Livnu, deset u Vitezu.

Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta za izbor 12 hrvatskih zastupnika otvorena su, po našem vremenu, u subotu, u 23 sata, u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, pa će na njima, mjereno hrvatskim vremenom, izbori završiti u nedjelju u 11 sati.

U inozemstvu se posljednje otvara biračko mjesto u Los Angelesu, u nedjelju u 16 sati, a zatvara u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo birati zastupnike u Europski parlament ima nešto više od 3,8 milijuna birača, za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata sa 33 liste, zastupnici se biraju proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Glasovi koje pojedini kandidat dobije na taj način, 'vrijede' samo ako je dobio najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista, izborni je prag pet posto.

-------------------

9:07 Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković glasao je u nedjelju ujutro na izborima za zastupnike u Europski parlament, a u izjavi novinarima istaknuo je kako je važno da na izbore izađe što veći broj ljudi jer su zastupnici u Europarlamentu važni dionici procesa donošenja odluka koje imaju izravan utjecaj na život svih ljudi u Hrvatskoj.

- Danas su treći izbori za europski u RH u samo šest godina. Mislim da je jako važno da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore, rekao je Plenković nakon što je glasao.

Izbori za EP, dodao je, važni su i za budućnost Hrvatske i za budućnost Europe, a očekuje da će izlaznost biti veća nego ranijih godina.

- Ljudi koji sjede u Europskom parlamentu i tamo rade za Hrvatsku važni su dionici procesa donošenja odluka, zakona, proračunskih odluka, svega što ima direktan upliv na život svih ljudi u Hrvatskoj i stoga bi mi bilo drago da ovaj put izađe više birača nego što je to bilo ranijih godina, istaknuo je.

Zagreb, 260519.
Trg Francuske Republike.
Predjsednik Vlade RH Andrej Plenkovic na glasackom mjestu 238.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Andrej Plenković
 

-------------------

8:59 Izbori se zasad odvijaju bez problema i dojava o značajnijim nepravilnostima. Prvi podaci o odazivu trebali bi biti poznati oko podneva.

Dosad su svoje biračko pravo iskoristili i neki politički čelnici, a među prvima je na biralište u jutarnjim satima u zagrebačkoj Peščenici došao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Zagreb, 260519
MO Pescenica. Njegoeva ulica 10.
Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Predsjednik stranke rada i solidarnosti Milan Bandic glasovao je u birackom mjestu po mjestu stanovanja.
Na fotografiji: Milan Bandic sa suprugom Vesnom.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Milan Bandić sa suprugom Vesnom

-------------------

Hrvatska u nedjelju, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina, biračka mjesta otvaraju se u 7 sati, glasuje se do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

- Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasuje se na 'listićima' sa 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Glasovanje bez važeće osobne iskaznice

Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4.720, odnosno za toliko su DIP i niža izborna povjerenstva izdali dozvole, koliki će im biti konačan broj tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nositelju nezavisne liste, koji sudjeluju na izborima, da sami odrede promatrača i izdaju mu suglasnost da u njihovo ime promatra izbore.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Zadnji dan europskih izbora, glasa većina zemalja

Dvadesetak zemalja Europske unije glasa u nedjelju na europskim izborima, nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka koji su glasali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha ranije ovaj tjedan.

Od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača širom 28 zemalja EU može sudjelovati na izborima, u jednim od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu.

U nedjelju glasa 21 zemlja, među njima i Hrvatska.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Privremeni rezultati u svim zemljama bit će objavljeni u nedjelju u 23 sata kada se zatvaraju biračka mjesta u zadnjoj zemlji EU, Italiji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 14:12