DVOJEZIČNI DOKUMENT

Hrvatska počinje izdavati ‘izbjegličke iskaznice‘: Ovako izgleda isprava koja će Ukrajincima jamčiti niz prava

Iz MUP-a doznajemo da će se prijava omogućiti fizički na papiru i online
 Ranko Suvar/Cropix

Prvi, probni primjerci Iskaznica stranaca pod privremenom zaštitom najvjerojatnije bit će izdane u petak, doznajemo u Ministarstvu unutarnjih poslova. U tijeku su sastanci kojima se definiraju svi detalji, tako da će masovnije izdavanje najvjerojatnije započeti sljedećeg tjedna.

Jutarnji list dobio je preslike 'izbjegličkih iskaznica' koje izgledaju kao nekadašnje vozačke dozvole, ali su zelene boje. Iskaznica sadržava osnovne podatke, ime, prezime, datum i godinu rođenja. Također mjesto rođenja, državu i državljanstvo, te mjesto i adresu stanovanja. Svaka iskaznica je dvojezična (na hrvatskom i engleskom jeziku), imat će i rok važenja, koji je predviđen na godinu dana s mogućnošću produljenja na još šest plus šest mjeseci, a u Hrvatskoj je predviđen rok boravka na do tri godine.

Same iskaznice izdaju se svima koji se izjasne kao izbjeglice, što znači da neće nužno sve osobe koje su napustile Ukrajinu tražiti ovaj status, s obzirom na to da imaju pravo, poput drugih državljana, iskoristiti turističku vizu koja traje 90 dana.

Kako bi se olakšalo izdavanje iskaznica, svim osobama koje se nalaze u kolektivnim smještajima, iste će se izdati na tim lokacijama, a to će odraditi mobilni timovi Upravnih poslova MUP-a. Što se tiče izbjeglica koje su u privatnim smještajima, a njih je trenutno najviše, oni će se pozivati u najbližu policijsku upravu ili postaju.

Osobe koje su u privatnom smještaju, a zbog zdravstvenih problema ili drugih objektivnih okolnosti ne mogu otići u policiju i njima će doći mobilni tim koji će im izdati dokument.

image

Izbjeglička iskaznica

Jutarnji List

Iz MUP-a doznajemo i da će se prijava omogućiti fizički na papiru i online.

Prema odluci Vlade privremena zaštita odobrit će se državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji, osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu i članovima njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine, državljanima ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima.

Statusom izbjeglice i uz iskaznicu izbjeglice ostvaruju pravo na boravak, pravo na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a da ne moraju podnositi zahtjev za azil.

Inače, do sada je u Hrvatsku ušlo nešto više od 3800 izbjeglih iz Ukrajine, a prema podacima MUP-a oko 88 posto su žene i djeca. Još uvijek u Hrvatsku ne pristižu veći brojevi Ukrajinaca, ali se ipak očekuje da bi u konačnici taj broj mogao ići i do 20 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:04