BANOŽIĆ IZ BRUXELLESA

‘Hrvatska podržava učinkovitu provedbu Strateškog kompasa. Cilj je ojačati obranu Europske unije‘

Izrazio je zadovoljstvo što su u obzir uzeti određeni hrvatski prijedlozi poput uključivanja malih i srednjih tvrtki obrambene industrije

Mario Banožić

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatska podržava učinkovitu provedbu svih sastavnica Strateškog kompasa kako bi EU u potpunosti ispunio ciljeve u području obrane i sigurnosti, rekao je u utorak u Bruxellesu ministar obrane Mario Banožić.

"Hrvatska podržava učinkovitu provedbu svih sastavnica Strateškog kompasa u cilju vjerodostojnog ostvarivanja ambicija Europske unije u području obrane i sigurnosti", rekao je Banožić na sastanku ministara obrane EU-a.

Strateški kompas je dokument koji je ponudio smjernice obrambenog razvoja Unije do kraja ovoga desetljeća i koji predviđa snage za brzi odgovor s do 5000 vojnika do 2025. godine, a ministri vanjskih poslova i obrane država članica EU-a usvojili su ga krajem ožujka.

Na raspravi o daljnjem procesu provedbe Strateškog kompasa, uz fokus na jačanje učinkovitosti misija i operacija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU (ZSOP, istaknuto je da ZSOP dodatno dobiva na značaju uslijed narušene europske i međunarodne sigurnosti.

Banožić je istaknuo podršku radu Europske obrambene agencije (EDA) i njen ključni doprinos daljnjoj provedbi obrambenih inicijativa i povezivanja država članica te zajedno s kolegama pozdravio osnivanje "Čvorišta za europske obrambene inovacije" (HEDI) kao jednog od prvih konkretnih rezultata Strateškog kompasa.

Izrazio je zadovoljstvo što su u obzir uzeti određeni hrvatski prijedlozi poput uključivanja malih i srednjih tvrtki obrambene industrije te znanstveno-istraživačke zajednice, što će biti i dodatna prilika za uključivanje hrvatskih tvrtki na međunarodno tržište, stoji u priopćenju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:02