PRIOPĆIO MORH

Hrvatska pomaže Turskoj u gašenju velikih požara, jedan naš kanader poletio prema toj državi

Odobreno je korištenje jednog aviona s dvije posade koje čine šest pripadnika Oružanih snaga i četiri zrakoplovna tehničara
Arhiva
 Ivo Ravlić/Cropix

Hrvatske Oružane snage angažirane su u pružanje humanitarne pomoći u gašenju velikih požara u Turskoj prema kojoj je poletio kanader s dvije posade, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

U MORH-u navode da je ministar obrane Mario Banožić, slijedom razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i temeljem zamolbe Turske, u nedjelju donio Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj.

Odobreno je korištenje jednog aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade koje čine šest pripadnika Oružanih snaga i četiri zrakoplovna tehničara. Taj je zrakoplov u ponedjeljak poletio prema Turskoj.

Zakonom o obrani, napominju u priopćenju, propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost predsjednika Republike, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini, za što se odobrava korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iz MORH-a u priopćenju prenose Banožićevu poruku kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske.

Temeljem odluke Vlade o prelasku granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini, istaknuo je, ubrzava se postupanje u situacijama koje zahtijevaju promptno djelovanje te je Hrvatska vojska u kratkom vremenu spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu.

Naveo je da je o svojoj Naredbi izvijestio ministra vanjskih i europskih poslova, predsjednika Republike i Vladu.

Pojasnio da Vladina Odluka definira način odobravanja korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te određivanja mandata i moguća nacionalna ograničenja i izuzeća u uporabi snaga.

I EU šalje pomoć Turskoj u gašenju požara

Europska unija poslala je tri kanadera kako bi pomogla Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara koji pustoše jug zemlje već šest dana za redom i u kojima je do sada poginulo osam ljudi.

Prije EU-a, avione za gašenje požara Turskoj su poslali Rusija, Ukrajina, Azerbajdžan i Iran.

Putem europskog Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC) u Tursku su poslana dva španjolska kanadera i jedan kanader iz Hrvatske.

Europska komisija je priopćila da je "Unija solidarna s Turskom u ovom izrazito teškom trenutku te je u mislima s turskim narodom i onima koji su u požaru izgubili svoje bližnje, kao i s hrabrim vatrogascima koji se bore protiv razornih vatrenih stihija".

Od 130 požara koji su izbili prije šest dana, sedam je još aktivno, objavila je turska Uprava za šume.

Zbog požara koji prijete gradovima u Antaliji, od Bodruma do Marmarisa, iz hotela je evakuirano više stotina turista, a također je iz svojih domova evakuirano lokalno stanovništvo.

Uz 4000 vatrogasaca, u gašenjima požara sudjeluju i brojni dobrovoljci.

Ovo su najgori požari u Turskoj u posljednjem desetljeću. Ove je godine u požarima spaljeno gotovo 95.000 hektara zemljišta, dok je u razdoblju od 2008. i 2020. prosjek iznosio 13.516 hektara.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sve je više na udaru kritika zbog lošeg upravljanja tom prirodnom katastrofom, a posebno ga se optužuje da Turska, zemlja u kojem je jedna trećina teritorija pod šumama, ne raspolaže s dovoljno aviona za gašenje požara.

Najviše kritika upućuje mu oporbena socijaldemokratska Narodna republikanska stranka (CHP).

Turska vlada obećala je obnoviti oštećene kuće i dati odštetu za gubitke u područjima pogođenih požarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:03