ZAGREB VS. BEOGRAD

Hrvatska poslala notu Srbiji: ‘Izražavamo najoštriji prosvjed!‘

Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti‘

Aleksandar Vučić, Andrej Plenković

 Afp/ Cropix

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjednu notu Srbiji zbog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom povodom Deklaracije "Granice srpske književnosti".

Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je notom "najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom", navodi se u priopćenju MVEP-a.

"Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti‘ koja je usvojena na nedavnoj ‘Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji‘, a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine", poručuje MVP.

"Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji", dodaje se u priopćenju.

image

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

MVP također ističe kako je "posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija".

Ranije ovoga tjedna Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska zajedničkom su izjavom reagirale na novu Deklaraciju "Granice srpske književnosti" ističući da se u toj deklaraciji naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti.

Tu su deklaraciju potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Govoreći o granicama srpske književnosti u toj se deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin "dvostruka pripadnost", poručili su HAZU i Matica hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:17