NOVA VIZIJA

Hrvatska pošta priprema dosad neviđene promjene: Potrošit će se ogroman novac, a evo što se sve mijenja...

Posao će vjerojatno odraditi neka konzultantska kuća
 Boris Kovačev/CROPIX

Kako bi nadvladala sve poteškoće u poslovanju te postala brža i efikasnija, Hrvatska pošta priprema se za veliku reorganizaciju koja će biti izdašna i u financijskom smislu.

Naime, prema podacima nedavnog natječaja, HP je za taj posao - koji će vrlo vjerojatno odraditi neka konzultantska kuća - spremna platiti čak milijun eura, a nakon dovršetku projekta državna bi tvrtka trebala biti efikasnija i konkurentnija, navodi se objavljenoj dokumentaciji.

Proces natječaja, međutim, nije protekao bez problema - naime, Komisija za kontrolu postupaka javne nabave ovaj je tjedan "srušila" dio natječajne dokumentacije, i to slijedom žalbe konzultantske kuće Ernst&Young Savjetovanje, koja je upozorila da je tvrtka natječaj zapravo prilagodila konzultantima koji su sličan posao obavili za Poštu Slovenije, tvrtku A. T. Kearney.

Bodovanje

U Ernst&Young Savjetovanju primijetili su da je HP pri bodovanju znanja stručnjaka koji će biti uključeni u projekt kao uvjet postavio iskustvo rada na sličnim projektima kod poštanskih operatora u Hrvatskoj i Sloveniji, što je, prema tvrdnjama Ernst&Younga, uvjet kojem udovoljavaju isključivo A. T. Kearney i stručnjaci koji su radili za njega, a s primjedbama se u konačnici složila i Komisija, koja je HP-u naredila da sporan dio poništi.

Iz HP-a su, međutim, priopćili da u postupku, zapravo, ne postoje značajnije povrede procesa javne nabave.

"Spomenutim rješenjem djelomično je prihvaćena žalba jednog subjekta te je poništen manji dio vrlo opsežne dokumentacije. U nastavku postupka HP će postupiti prema uputama Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, odnosno sukladno Zakonu o javnoj nabavi", odgovorili su iz Hrvatske pošte na upit Jutarnjeg lista te dodatno pojasnili zašto poduzimaju reorganizaciju.

Napominju da je potreba za novom organizacijskom strukturom prepoznata u njihovoj strategiji, a želja im je izbjeći parcijalna, fragmentirana i neefikasna rješenja kako bi organizacija što jednostavnije prihvatila novi način rada.

"Prateći trendove modernih pružatelja usluga, nova organizacijska struktura i dokumenti kojima je definirana bit će prezentirani svim zainteresiranim stranama i usvajaju se od strane Uprave, pri čemu Hrvatska pošta kao važne dionike u provođenju reorganizacije prepoznaje sindikate i Glavno radničko vijeće", pojasnili su te dodali da svojim radnicima žele pružiti mogućnost stjecanja novih znanja.

Državni mastodont

Znači li to u konačnici veći ili manji broj radnika te što će biti s rukovoditeljima u novoj strukturi, ne otkrivaju, a zasad nije jasno ni kad bi nova organizacija trebala stupiti na snagu.

Iz dokumentacije je vidljivo da im je vizija stvoriti "inovativnu tvrtku po mjeri radnika i korisnika", a misija biti "građanima na usluzi", što ovaj državni mastodont vjerojatno prepoznaje kao svoj trenutno najveći problem. Ono što iz dokumentacije proizlazi jest da im je fokus na operativnom poslovanju i operativnim radnim mjestima na kojima je trenutno zaposleno 8000 radnika.

Od tvrtke koja pobijedi na natječaju očekuje se da predloži rješenja utemeljena na najboljim praksama u srodnim industrijama i "preporukama akademskih istraživača".

"U uvjetima u kojima digitalne tehnologije omogućavaju snažan rast produktivnosti, njihova implementacija i korištenje zahtijevaju prilagodbu vještina, procesa i načina rada", komentirali su iz HP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:15