POTRAGA ZA RADNICIMA

Hrvatska pošta traži više od sto poštarica i poštara, evo koliko se otprilike zarađuje

Kada bi prije Pošta raspisala natječaj o zapošljavanju, zvonili bi telefoni, a kadrovska služba bila bi zasuta molbama i preporukama

Ilustracija, poštar

 Božo Radić/cropix/

Zanimanja u državnoj službi uvijek su bilo cijenjeno na ovim prostorima. A poštari su pravi državni službenici, k tome i uniformirani. Kada bi prije Pošta raspisala natječaj o zapošljavanju čak stotinu poštara, zvonili bi telefoni, a kadrovska služba bila bi zasuta molbama i preporukama, piše Slobodna Dalmacija.

Ali danas više nije tako. Hrvatska pošta traži 134 radnika - i to 108 poštarica ili poštara za običnu ili ekspresnu dostavu, 17 operatera u poštanskim uredima, šest dostavljača tiskovina s noćnim radom, dva profesionalna vozača i jedan čistač ili čistačica - a nagađa se hoće li ih uspjeti naći.

Problem nije u uvjetima natječaja, traži se osnovna ili trogodišnja srednja škola, nego u plaći. Prosječna plaća poštara dostavljača s uključenim bonusima za ostvarenje učinka je oko 700 eura neto mjesečno. Odnosno, oko 5300 kuna. Zbog toga su mnogi poštari proteklih godina promijenili zanimanje ili otišli u inozemstvo. Sindikat navodi kako je takva situacija dugoročno neodrživa.

Poštari na terenu suočavaju se i s brojnim ozljedama na radu. Lani je evidentirano oko 270 ozljeda. U radnom procesu ozlijedilo se 167 radnika HP-a, 23 ih je stradalo na putu s posla i na posao, 18 poštara ugrizao je pas, a čak 61 je ozlijeđen u razbojničkom napadu, piše Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:37