KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Hrvatska poštanska banka oštećena za još 41 milijuna kuna

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec priopćio je da „Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta po nalogu USKOK-a proveo je daljnja kriminalistička istraživanja protiv tri bivše odgovorne osobe iz Hrvatske poštanske banke te tri osobe kojima su odobravani krediti.“

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su kaznena djela počinjena u razdoblju od 3. veljače 2005. do 12. listopada 2007. na način da su prijavljene odgovorne osobe Hrvatske poštanske banke, a na poticaj prijavljenih odgovornih osoba trgovačkih društava, mimo propisane procedure i izlažući banku šteti velikih razmjera, tim trgovačkim društvima odobrili ukupno 10 kredita u ukupnom iznosu koji premašuje 41 milijun kuna.“

„Navedeni krediti do danas nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata“, naglašava se u priopćenju, „pa je tako Hrvatskoj poštanskoj banci pričinjena šteta u iznosu većem od 41 milijuna kuna“.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, USKOK-u je 18. veljače podneseno posebno izvješće protiv tri bivše odgovorne osobe HPB-a, tri odgovorne osobe trgovačkih društava, a prijavljene su i četiri pravne osobe.

Zbog malverzacija s kreditima već su sredinom siječnja uhićeni bivši predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, njegovi najbliži suradnici Mario Kirinić i bivši član Uprave Ivan Sladonja te još četiri poduzetnika.

Oni su osumnjičeni da su od HPB-a dobili kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna.

U proširenoj istrazi dodatno su optuženi Protega, Kirinić i Sladonja, no kredite su primali novi poduzetnici koji prošlom istragom nisu bili optuženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:30