U PROBLEMIMA

Hrvatska pravoslavna zajednica pred stečajem, utvrđen joj je dug od gotovo 22.000 eura

U roku od osam dana sudu moraju dostaviti pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika i cjelokupnoj imovini HPZ-a

Aleksandar Radoev Ivanov 

 Goran Mehkek/CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ), udruge osnovane za revitalizaciju Hrvatske pravoslavne crkve nastale tijekom Drugog svjetskog rata, kojoj je utvrđen dug od gotovo 22.000 eura.

Sudskim rješenjem je za 29. rujna zakazano ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu za otvaranje stečaja, a zastupniku HPZ-a Aleksandru Radoevu Ivanovu naređeno je da u roku od osam dana sudu dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika i cjelokupnoj imovini Hrvatske pravoslavne zajednice.

Ako Radoev Ivanov ne postupi po toj odredbi, sud će odrediti saslušanje, a u slučaju neodazivanja na to saslušanje sud može odrediti dovođenje zastupnika HPC-a, a može ga i novčano kazniti u iznosu do 1.327,23 eura (10.000 kuna).

Hrvatska pravoslavna zajednica udruga je osnovana u siječnju 2017., a u Registar udruga upisana je u ožujku te godine. Sjedište joj je u zagrebačkoj Ulici Ivane Brlić Mažuranić, a kao predsjedavajući naveden je Aleksandar Radoev Ivanov.

Kako se navodi u Registru udruga, ‘‘udruga je osnovana u cilju revitalizacije Hrvatske pravoslavne crkve nestale u Drugom svjetskom ratu te duhovnog razvitka i unapređenja kvalitete života pojedinaca kroz učenje o pravoslavlju kao takvom".

Djelovanje HPZ-a usko je povezano i s nastojanjem osnivanja nove Hrvatske pravoslavne crkve koja je, kako povjesničari ističu, nastala 1942. zakonskom odredbom vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kvislinške tvorevine formirane na prostoru Hrvatske i BiH.

Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem ožujka odbilo je ponovnu registraciju neprofitne organizacije Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 12:40