USKORO RASPRAVA

HRVATSKA PRED USTAVNIM PROMJENAMA Uvrštene u dnevni red Sabora

Dnevni red Sabora dopunjen je Nacrtom promjena Ustava.Temeljni bi pravni akt mogao biti izmijenjen idućeg petka.
Zagreb, 081113.U nastavku 9.sjednice, Hrvatski sabor danas ce glasovati o prije raspravljenim tockama, medju kojima i o odluci da se za 1. prosinca raspise referendum o ustavnom definiranju braka.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Dnevni red Hrvatskog sabora jutros je proširen Nacrtom promjena Ustava koji je uputio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

U Nacrtu je zadržan prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200.000 potpisa umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača, a ograničavaju se i teme o kojima se može raspisati referendum.

Uvažava se kvota prihvaćenosti referendumskog pitanja pa slijedom toga za uspješnost referenduma o promjeni Ustava, odnosno akata koji se u Hrvatskom saboru donose dvotrećinskom većinom, trebat će se izjasniti više od 50 posto od ukupnog broja birača, za akte koji se donose natpolovičnom većinom 40 posto, a za "obične" zakone 25 posto.

Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci, kako je ranije predloženo. Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu tek 1. siječnja 2014.

Ranije je prihvaćen prijedlog HDSSB-a da se svugdje u Ustavu gdje se spominje "područna samouprava" riječ "područna" zamjeni riječju "regionalna", te prijedlog SDSS-a i manjinaca da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te ostali ustavni zakoni donose po jednakoj proceduri kao i promjena Ustava, dakle u tri koraka i sa 101 zastupničkim glasom.

Nakon uvrštavanja nacrta ustavnih promjena u dnevni red slijedi saborska rasprava o njima, a potom bi trebale biti izglasane natpolovičnom većinom. Nakon što taj prijedlog objave Narodne novine, Sabor će ponovno raspravljati o njima te u konačnici dvotrećinskom većinom, vjerojatno idućeg petka, promijeniti Ustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:50