STVORIT ĆE SE ČEP?

HRVATSKA PRED VELIKIM PROBLEMOM? U Srbiji tvrde da Austrija i Slovenija zatvaraju granice SLOVENCI 'Nije istina'

Francuzi su, prema pisanju britanskog Telegrapha, odlučili zatražiti suspenziju Schengena
TOPSHOTSMigrants rush to board a train in the eastern-Croatia town of Tovarnik, close to the border between Croatia and Serbia on September 18, 2015. Migrants have begun carving a new route into the Schengen area, traveling via Croatia, after neighboring Hungary, overwhelmed by the refugee traffic, fenced off its own border with Serbia. AFP PHOTO / STR
 STR

Na osnovu dogovora zemalja članica Schengena, Srbija je obaviještena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije, javio je večeras RTS .

Blic piše da i Hrvatska razmatra zatvaranje svoje granice, a tijekom ponedjeljka isto je najavila i Makedonija.

Inicijativa za zatvaranje granica je, prema saznanjima Blica, potekla od Slovenije, koja ovu mjeru naziva 'usporavanjem'. To zapravo znači da će oni preko svoje granice propuštati najviše 2.500 ljudi dnevno. To bi značilo i da će, ako Grčka nastavi ovim tempom propuštati izbjeglice preko svoje granice, najveći problem imati Hrvatska i Srbija.

Upravo zbog toga, Srbija pozorno prati situaciju po ovom pitanju, zbog čega će, kako je najavljeno, u utorak navečer biti održana još jedna sjednica Ureda za koordinaciju sigurnosnih službi, na kojoj će se razmatrati stav Srbije o tom pitanju.

No, državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic u ponedjeljak navečer je za 24ur.com demantirao tvrdnje iz Srbije.

Inače, proteklih nekoliko dana u Srbiju dnevno ulazi oko 4.500 izbjeglica, što je manje nego u proteklom periodu.

U ponedjeljak je hrvatski MUP izvijestio da je ukupno kroz Hrvatsku dosad prošlo više od 400.000 izbjeglica.

U zimskom prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu trenutačno se nalazi 3.286 osoba. I dalje se očekuje dolazak migrantskog i izbjegličkog vala iz Srbije, navodi MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Glasnogovornica MUP-a Helena Biočić izjavila je ranije danas da dobar dio migranata koji prolaze kroz Hrvatsku posjeduje kod sebe neki dokument.

"Dobar dio migranata posjeduje kod sebe neki dokument. Oni koji i nemaju osobne dokumente imaju potvrdu o registraciji u nekoj od zemalja kroz koje su prošli - Grčkoj, Makedoniji, Srbiji", rekla je Biočić na redovitoj konferenciji za novinare u zimskom tranzitnome centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu.

U ponedjeljak je britanski Telegraph objavio da će Francuska za nekoliko dana zatražiti suspenziju Schengenskog režima i zatražit će da sve države članice Europske unije ponovno uvedu granične kontrole. Pritom se to, kako navodi britanski list, posebice odnosi na Belgiju, koja se pokazala leglom napadača koji su se prije nekoliko dana okomili na francusku prijestolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:41