VAŽAN ZADATAK

Hrvatska predsjeda Odborom za turizam i održivost Svjetske turističke organizacije

Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023.

Nikolina Brnjac

 Bozo Radic/Cropix

Na glavnoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja traje od danas do 3. prosinca, Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. te po treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, postaje članicom Izvršnog vijeća na razdoblje 2021.- 2025. godine., priopćeno je u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta.

Glavne teme kojima se Odbor za turizam i održivost bavi odnose se na utjecaj pandemije covida-19 na aktualna turistička kretanja, s posebnim naglaskom na nužnost odgovora koji će voditi ka oporavku turističkog sektora.

Također, Odbor daje preporuke za prelazak na zeleni i održivi turizam stavljajući pri tome naglasak na globalne inicijative npr. Globalnu inicijativu za plastiku u turizmu te daje osvrt na Glasgowsku deklaraciju s ciljem prilagodbe turističkog sektora novim trendovima i mjerama koje se poduzimaju u svrhu zaštite okoliša, navode iz tog ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u srijedu na plenarnoj sjednici Glavne skupštine te se tom prilikom obratila nazočnima u pogledu trenutnih kretanja u međunarodnom turizmu.

"Pred svima nama je trenutno najvažniji zadatak izgradnja odgovornog, uključivog i održivog modela u turizmu na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Republika Hrvatska se posebno veseli mogućnosti svojega doprinosa ovome važnom zadatku kroz predsjedanje Odborom za turizam i održivost“, poručila je ministrica na sjednici.

Tijekom drugog dana održava se velika tematska sjednica pod nazivom „Inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj za bolji oporavak“, na kojoj će se raspravljati kako iskoristiti doprinose mladih, poduzetnika i kreatora politika kao poticaja održivom turizmu. U sklopu sjednice bit će objavljena najbolja turistička sela izabrana u sklopu inicijative „Best Tourism Villages“ u kojoj sudjeluju i 3 hrvatska sela – Motovun, Kaštelir Labinci i Veliko Trojstvo.

Tijekom treće plenarne sjednice, Hrvatska će postati članicom Izvršnog vijeća za razdoblje 2021.-2025., u koje je izabrana u lipnju ove godine u Ateni kao jedna od pet država članica iz regije za Europu. Izvršno vijeće sastoji se od ukupno 35 zemalja članica UNWTO-a. Aktualno predsjedavajući je Čile, a podpredsjedavajuće zemlje su Senegal i Saudijska Arabija, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:15