OPASNOST IZ AFRIKE

Hrvatska prekrivena saharskim pijeskom, poznati pulmolog tvrdi: ‘U ovakvim situacijama može doći i do srčanog udara!‘

Najugroženiji su plućni i srčani bolesnici, pa im se savjetuje da ne izlaze na otovreno dok se ne poboljša kakvoća zraka

Saharski pijesak prekrio je hrvatske gradove

 /Cropix

Europa, pa tako i Hrvatska posljednjih dana prekrivena je prašinom i pijeskom koje vjetrovi s juga donose iz Afrike. Pomalo mutno nebo nad većim dijelom naše zemlje govori da je pijesak iznad nas. No, iako su temperature zraka iznadprosječno visoke i mame na izlazak, stručnjaci savjetuju: ostanite doma!

Prim.dr.Saša Srića, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.

Ostanite doma

- Ako su čestice velike one ne ulaze u donji dišni sustav i zadržavaju se na sluznicama, oka, nosa, usta. Dakle, mogu dovesti do nadražaja, grebanja grla, suzenja očiju, ali i dovesti do nekih infekata, poput konjunktivitisa. naravno, može izazvati i alergijske reakcije - govori prim. Srića. Nadalje, pojašnjava pulmolog, one manje čestice mogu ući u donji dišni sustav i doći do pluća, a tada nije neobično da dođe do pneumonije, odnosno upale pluća.

image

Saša Srića, internist i pulmolog, voditelj opće interne, KBC Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

- U onim najrjeđim i najopasnijim situacijama, čestice mogu ući u krvotok i dovesti do akutnog infarkta miokarda, a to se događa kod već bolesnih ljudi. Naravno to su vrlo rijetke situacije i nadamo se da će u ovom trenu to biti u teoriji, a ne u praksi - govori prim.Srića.

Ugroženi kronični bolesnici

Kao najugroženije navodi kronične plućne i srčane bolesnike.

- U nepovoljnijoj situaciji su astmatičari, osobe koje često imaju respiratorne probleme, pacijenti s KOPB-om, karcinomom pluća...te osobe s kardiovaskularnim kroničnim bolestima - govori prim. Srića. Savjetuje da se redovno uzimaju terapije, te da takvi kronični pacijenti ne borave na otvorenom, a ako ipak izađu i primijete tegobe da odu svojim kućama.

Što se djece tiče, također su najugroženiji oni koji imaju astmu, alergije i imaju česte respiratorne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:01