GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Hrvatska prenosi svoja znanja i iskustva stečena pristupanjem EU zemljama zapadnog Balkana‘

Vjerujemo kako je taj prijenos znanja i iskustava od ključne važnosti, tvrdi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova
 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatska prenosi znanja i iskustva, stečena prilikom pristupanja Europskoj uniji, zemljama zapadnog Balkana, kazao je Gordan Grlić Radman na sastanku s ministrima vanjskih poslova Višegradske skupine i zemalja zapadnog Balkana.

„Aktivnim sudjelovanjem u brojnim regionalnim organizacijama i inicijativama Hrvatska prepoznaje važnost regionalne suradnje te kao država članica EU ostaje pouzdan partner državama Zapadnog Balkana i nastavlja prenositi znanja i iskustva stečena tijekom procesa pristupanja EU", kazao je Grlić Radman, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Vjerujemo kako je taj prijenos znanja i iskustava od ključne važnosti, a u osam godina članstva u EU, Hrvatska je provela 37 Twinning projekata u partnerskim zemljama, među kojima se nalazi i šest zemalja Zapadnog Balkana, i više od 700 bilateralnih projekata tehničke pomoći“, dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Glavne teme sastanka, navodi se u priopćenju, bile su politika proširenja EU, suradnja po pitanju pandemije, regionalna suradnja itd.

Grlić Radman se zahvalio zemljama Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) "na neprekidnoj potpori europskom putu zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u priopćenju.

Također je pozdravio održavanje prvih dviju međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom, dok je istaknuo važnost postizanja konsenzusa o pregovaračkom okviru za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Kazao je i da je važno provesti ključne reforme u Bosni i Hercegovini prije općih izbora 2022.

Grlić Radman je također izrazio zadovoljstvo jer Slovenija, koja preuzima predsjedanje EU 1. srpnja, namjerava organizirati samit EU-Zapadni Balkan koji će se nadovezati na Zagrebački samit, održan za vrijeme hrvatskog predsjedanja u 2020.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar nije bio u mogućnosti sudjelovati na sastanku pa je Grlić Radman, na zamolbu Ljubljane, predstavio prioritete slovenskog predsjedanja, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 06:11