ŠOKANTNI PODACI

Hrvatska prevarantima ilegalno isplatila najmanje milijardu i pol kuna!

Nezakonite isplate poticaja otkrivane su posljednjih 15 godina

ZAGREB - Stotinu milijuna kuna svake godine ispari iz državnog proračuna putem isplata poljoprivrednih poticaja lažnim ratarima i farmerima.

Poljoprivredna je inspekcija tek lani, nakon pritiska Europske Unije, krenula u pojačanu kontrolu isplata poticaja i pritom su otkriveni šokantni podaci: u nadzoru je obuhvaćeno samo 4,8 posto isplaćenog novca za poticanje poljoprivredne proizvodnje, što je 520 milijuna kuna. Od tog iznosa, zbog varanja države, 649 seljačkih gospodarstava moralo je ove godine vratiti više od 25 milijuna kuna u proračun.

Pojačana inspekcija

Da su provjerene sve tri milijarde kuna lani isplaćenih potpora, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da bi iznos ilegalno dobivenih poticaja vjerojatno premašio 100 milijuna kuna. Za usporedbu, 2007. su lažni poljoprivrednici državi morali vratiti samo pet milijuna kuna, a 2008. ukupno sedam milijuna kuna. No, tih godina prave kontrole davanja poticaja gotovo i nije bilo. Lanjski “inspekcijski tsunami” posljedica je strože provedbe pravilnika EU, što dokazuje da u Hrvatskoj donedavno nije niti bilo volje da se spriječi isplata državnog novca prevarantima.

Mito ili loš posao

Na pitanje je li prijašnjih godina otkriveno manje ilegalnih korisnika potpora jer je inspekcija primala mito od seljaka u zamjenu za šutnju ili jednostavno inspektori nisu dobro odrađivali svoj posao, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede rekao je kako je “sve moguće”.

U posljednjih petnaestak godina novinari su otkrili brojne primjere nezakonite isplate poticaja, koje su rođacima i prijateljima sređivali “lokalni šerifi”, odnosno čelnici lokalnih samouprava. Slobodno se može zaključiti (100 milijuna kuna puta 15 godina) da je u tom razdoblju “isparilo” najmanje 1,5 milijardi državnih kuna, što je zapravo novac poreznih obveznika.

Kako se vara na poljoprivrednim poticajima:

Ništa bez dobre veze s inspektorima

U sustav se unesu parcele koje se ne obrađuju i za njih se dobiju poticaji

ZAGREB - Malverzacije oko isplata poticaja teško je provesti bez korumpiranih inspektora.

Prije dvije godine USKOK je na Županijskom sudu u Osijeku podignuo optužnicu zbog mešetarenja poticajima. Optuženi su poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede Mate Bošnjaković, voditelj Pododsjeka za gospodarstvo iz Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije Mato Rister i poljoprivrednik Josip Vukelić.

Bošnjaković je, kao viši poljoprivredni inspektor, dogovorio s Vukelićem da u zahtjeve za dodjelu poticaja upiše i parcele koje nema u vlasništvu ili zakupu. Zbog toga je Bošnjaković dao oznake parcela Vukeliću kako bi popunio zahtjeve, a zatim ih predao Risteru, voditelju Pododsjeka za gospodarstvo Ureda državne uprave, kojega se tereti da je omogućio unos podataka u računalni program Ministarstva. Na temelju lažne dokumentacije Ministarstvo je isplatilo Vukeliću poticaje za parcele koje nije obrađivao, a dobiveni novac, 175.000 kuna, Vukelić je dao Bošnjakoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34