DOBAR POSAO U ISTRI

HRVATSKA PROGLAŠENA NAJBOLJOM MASLINARSKOM REGIJOM U SVIJETU Neki od najboljih maslinara svijeta za dva i pol decilitra ulja dobiju i do 40 eura

 
Enio Zubin i Marco Oreggia
 Barbara Ban

Hrvatska je ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu prema uglednom vodiču najboljih ekstra djevičanskim maslinovih ulja svijeta Flos Olei koji je danas premijerno predstavljen u centru Rima. Od 500 svjetskih proizvođačka sa svih kontinenata, iz Istre ih je 75.

Za tu prigodu dvadeset najboljih maslinara svijeta iz Italije, Španjolske, Čilea, među kojima je i Enio Zubin iz Buščine nedaleko Umaga, predstavilo je svoja ulja u luksuznom hotelu Westin Excelsior Roma, među kojima neka dosežu cijenu i do 40 eura za dva i pol decilitra. Ujedno, primili su priznanja glavnog izdavača ove Biblije najboljih ulja svijeta Marca Oreggija.

Barbara Ban
Enio Zubin s veleposlanicima i obitelji

Zanimljivo je da je Zubin među svojim kolegama iz vodećih maslinarskih zemalja svijeta s najmanjim količinama. On godišnje proizvede oko 48 hektolitara ekološkog maslinovog ulja, dok primjerice španjolski proizvođač u čijem se društvu danas našao u Rimu, Casas de Hualdo iz regije Castilla – La Mancha, proizvodi čak 7.642 hektolitra ulja. O površinama da ne govorimo.

Barbara Ban
Denis Ivosevic i Jasen Mesic

- Čast mi je biti među tom elitom maslinara koji su puno veći od mene i koji su iz puno poznatijih maslinarskih regija svijeta. To je znak da možda moramo malo više saditi kako bismo bili i mi veći. Zbog ove nagrade postajem prepoznatljiv i to primjećujem po tome što su me u susjedstvu počeli prepoznavati i sve više kupovati ulje, kazao je Zubin kojemu je ovo drugi put da se našao u tako uglednom društvu. Dodaje da je danas izazovno naći tržište za ulja u Hrvatskoj te da rješenje za istarske maslinare vidi u izvozu.

- Mi već plasirano naše ulje vani, primjerice u Francusku. S našim skromnim količinama s obzirom na druge gigante, zadovoljni smo našim plasmanom. A što će biti za dvije-tri godine, vidjet ćemo. Mislim da će rješenje biti u izvozu ulja, jer svake godine imamo sve više ulja, kaže najbolji hrvatski maslinar koji je među elitu dospio sa svojom črnicom i 97 od ukupno 100 bodova. Hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić iznimno je zadovoljan da se Hrvatska našla uz bok jakim gastronomskim regijama kao što su Italija i Španjolska što puno znači za promociju zemlje.

Barbara Ban
Enio Zubin

- Jako mi je drago da sam imao čast u ime ambasade doći ovdje jer je ovaj događaj čast za nas i pohvala svima onima koji za masline i s maslinama žive već stoljećima. Očito da se ovaj trud i investicije u znanje i tehnologiju maslinarstvo pokazalo uspješnim pa zapravo danas se slobodno možemo nositi s bilo kime na svijetu. To je dodatna vrijednost i za promociju Hrvatske u Italiji u jednoj gurmanskoj zemlji koja posebno cijeni takve proizvode. To je i nešto ono što i nama treba biti bitno, da naš čovjek ostane na našoj zemlji i da od toga može živjeti, kazao je Mesić. Napominje je kako se lijepo po pitanju takvog tradicionalnog proizvoda usporediti sa zemljama kao što su Italija i Španjolska koje imaju zavidnu proizvodnju i ugled.

Za promociju istarskih, pa tako i hrvatskih ulja u ovom vodiču posebno je lobirao direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, zahvaljujući kome su hrvatski maslinari prisutni u vodiču već 12 godina.

- Ovo je najreferentnije mjesto gdje se razgovara među profesionalcima u toj grani- od proizvođača do distributera. Istra je dobrih devet godina u ovom vodiču druga najbolja regija u maslinovom ulju na svijetu, a zadnje tri godine smo najbolja regija na svijetu s najvećim brojem maslinara koji su uvršteni u ovaj vodič. To govori i o premoći Istre jer je nakon Toskane druga najbolja regija u svijetu po maslinovim uljima, ističe Ivošević. Dodao je da je jasno da Hrvatska ima time dobar proizvod, samo ga je potrebno plasirati na dobro mjestu. Promocija ovog vodiča, veli Ivošević, iznimno je dobra prilika za sklapanje poslovnih poznanstava, ali i posla koji će rezultirati izvozom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 23:49