‘IZAZOV!‘

Hrvatska prvi put bila kategorija u kultnom kvizu Jeopardy! Informatičar iz Teksasa znao sva rješenja

Iako je u emisiji već i ranije bilo niz pitanja vezanih uz Hrvatsku, ovo je prvi put da se pojavila posebna kategorija Hrvatska
 Screenshot Youtube

Hrvatska se sinoć po prvi puta pojavila kao kategorija u legendarnom američkom televizijskom kvizu Jeopardy!, piše Croatia Week.

Iako je u emisiji već i ranije bilo niz zadataka vezanih uz Hrvatsku, ovo je prvi put da se pojavila posebna kategorija nazvana Hrvatska.

U skladu s koncepcijom kviza, natjecatelji ne daju odgovore, već na ponuđene konstatacije/odgovore moraju postaviti pitanja. Natjecatelj John Focht, informatičar iz El Pasa u Teksasu, nije imao previše problema s njima, a u konačnici je i pobijedio u emisiji.

Zadaci vezani uz Hrvatsku su bili:

1. U ovom glavnom gradu se nalaze gotička crkva svetog Marka i barokna crkva svete Katarine. Rješenje: Što je Zagreb?

2. Uz nadimak 'grad koji teče', Rijeka se naziva još i Reka, Fiume i Flumen. Ta sva imena znače isto. Rješenje: Što je rijeka?

3. Mnogi posjetioci otoka Krka osjećaju potrebu poslužiti se ovom frazom iz Kola sreće. Rješenje: Mogu li kupiti samoglasnik?

4. Pula i Zadar nalaze se na obali ovog mora koje je dio Mediterana. Rješenje: Što je Jadransko more?

5. U toj se regiji nalazi grad Dubrovnik, a po njoj je nazvana i pasmina pasa. Rješenje: Što je Dalmacija?

Jeopardy! je prvi put prikazan na američkoj televiziji davne 1964., a od 1984. sve do svoje smrti 2020. emisiju je vodio Alex Trebek.

S više od 8.000 emitiranih epizoda, kviz Jeopardy! osvojio je rekordnih 39 nagrada Emmy, kao i nagradu Peabody. 2013. emisija je zauzela 45. mjesto na ljestvici 60 najvećih emisija u povijesti američke televizije.

Jeopardy! je također stekao sljedbenike širom svijeta s regionalnim prilagodbama u mnogim drugim zemljama. U Hrvatskoj je svojedobno emitiran pod nazivom 'Izazov!', a na HRT-u ga je isprva vodio Dražen Siriščević, a zatim Joško Lokas. 37. sezona ove emisije u Americi je premijerno počela s prikazivanjem 14. rujna 2020.

Inače, informatičar John koji je s lakoćom riješio sve zadatke o Lijepoj našoj postao je vijest u lokalnim medijima iz El Pasa, koji su ponosni što je njihovom gradu svojim znanjem donio slavu na televiziji. Kiss FM u kratkoj vijesti navodi da John trenutno živi u Los Angelesu te da mu je nadimak TK. Zaposlen je u bejzbolskom klubu Los Angeles Dodgers, diplomu je stekao na prestižnom MIT-u, a u braku je s partnerom Jeffom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:35