STIŽE I HGSS

Hrvatska šalje pomoć Turskoj: Već tijekom dana na mjesto katastrofe uputit će se i 40 ljudi iz naših timova!

Nizozemska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Francuska i Grčka već su ponudile timove za spašavanje

Potres u Turskoj

 Louai Beshara/Afp

Hrvatska se pridružila državama članicama Europske unije koje šalju pomoć Turskoj nakon razornih potresa koji su pogodili tu državu jutros.

Već tijekom dana, kako doznajemo, na mjesto katastrofe uputit će se nekoliko hrvatskih timova za potragu i spašavanje, koji su obučeni za pomoć nastradalima iz urbanih ruševina. Doznajemo da se ukupno radi od 40 ljudi, a u potragu će se uključiti i 10 pasa. Tu su potražni timovi HGSS-a te medicinski timovi. Kreću iz Jastrebarskog, u 18 sati, iz Centra civilne zaštite, a putuju kopnom, ne avionom, ponajviše zbog ogromne količine opreme i pasa.

Ovo je prva pomoć koja s pruža Turskoj, a poslije će se odlučivati i o daljnjoj pomoći.

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji, u trenutku pisanja ovog teksta, popeo se na iznad 1000, a brojni su zatrpani ispod ruševina.

Hrvatska se tako priključila Nizozemskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Grčkoj, koje su dosad ponudile timove za spašavanje. Rumunjski i nizozemski timovi obučeni za ovakve katastrofe već su na putu za Tursku.

Turska i Sirija: EU nudi hitnu pomoć nakon razornog potresa

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič dali su sljedeću izjavu o potresu koji je pogodio Tursku i Siriju:

Snažan potres jačine 7,8 na Richteru, jedan od najsnažnijih potresa u više od 100 godina, ove noći je pogodio regiju Gaziantep u Turskoj i susjednu Siriju.

Kao hitan odgovor Europska unija mobilizirala je timove za traganje i spašavanje nakon turskog zahtjeva za aktiviranje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu. Italija, Španjolska i Slovačka stavile su spasilačke timove Turskoj na raspolaganje. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u izravnom je kontaktu s tijelima u Turskoj kako bi prema potrebi koordinirao daljnju potporu.

Satelitski sustav EU-a Copernicus aktiviran je i za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

EU je spreman pružiti potporu pogođenim dijelovima Sirije, koja je također izvijestila o žrtvama, u okviru svojih programa humanitarne pomoći.

Duboko suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene i hrabrim pripadnicima hitnih službi koji spašavaju živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:11