SJEDNICA VLADE

Hrvatska šalje Ukrajini pješačko naoružanje i opremu za četiri brigade

Nagađa se da će u hrvatskom paketu za Ukrajinu, vrijednom 124 mil. kuna, biti jurišne puške VHS-1, kalašnjikovi te puškostrojnice

Europska unija poslat će Ukrajini borbene avione, najvjerojatnije MiG-29

 Anton Denisov/Sputnik/Sputnik via AFP

Hrvatska će Ukrajini uputiti vojnu pomoć, odnosno zaštitnu opremu i pješačko naoružanje u vrijednosti 124 milijuna kuna, izjavio je jučer premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Predsjednik Vlade nije precizirao o kojoj je vrsti oružja riječ, a tek nakon žestoka pritiska novinara izjavu je dao ministar obrane Mario Banožić, koji je pojasnio da će Hrvatska u Ukrajinu uputiti strojnice i puškostrojnice s pripadajućim streljivom za četiri pješačke brigade.

To znači da u Ukrajinu šaljemo oko osam tisuća pušaka sa streljivom, a ni Banožić nije želio točno navesti o kojim je puškama riječ. Tako se u ovom trenutku može nagađati da će u vojnom paketu za Ukrajinu biti kombinacija pušaka kalašnjikov, jurišnih pušaka VHS-1 te puškostrojnica. Hrvatska vojska, prema dostupnim informacijama, u skladištima ima oko 6000 pušaka tipa VHS-1 koju zamjenjuje inačicom VHS-2. U kompletu je i podcjevni bacač granata 40 mm namijenjen urbanom ratovanju.

Standardni model

Ova puška koristi streljivo kalibra 5,56 mm, koje Ukrajini mogu dostaviti druge članice NATO-a. Od puškostrojnica, Hrvatska ima model FN Minimi kalibara 5,56 mm i 7,62 mm. Standardni model ove puškostrojnice namijenjen je pješaštvu te jedinicama za podršku. Drugi model puškostrojnice je model M84 koji je razvila tvrtka Zastava iz Kragujevca, a Hrvatska vojska ju je koristila u Domovinskom ratu. Osim naoružanja, Ukrajincima će biti upućena i zaštitna oprema. Riječ je najvjerojatnije o pancirkama i kacigama, a moguće i čizmama. Prema dostupnim informacijama, riječ je opremi koju vojska ima u skladištima te su je, uz ostalo, koristili naši vojnici u misiji u Afganistanu. U ovom trenutku nema pouzdanih informacija jesu li u paketu vojne pomoći ručni bacači granata 40 mm RBG-6 te protuoklopni sustavi Zolja, Osa, Fagot i Milan, kao i protuzračni sustavi Strela 1 i Strela 10 raketa. Vojska na raspolaganju ima i minobacačke mine od 60, 82 i 120 mm, te granate 155 mm koje se proizvode u Hrvatskoj, ali nemamo informaciju o tome hoće li biti poslane u Ukrajinu.

Ministar Banožić jučer je najavio i da će Vlada ovaj tjedan donijeti odluku o slanju dodatnih hrvatskih vojnika u jednu od borbenih skupina NATO-a koja bi bila stacionirana na teritoriju neke od članica.

Dosadašnja vojna pomoć zemalja NATO-a već se pokazala vrlo učinkovita u borbi ukrajinske vojske protiv Rusije, a osobito sustavi Stinger i Javelin. Sada mnogobrojne europske zemlje šalju ili najavljuju slanje velike količine naoružanja, a u nedjelju navečer šef eurodiplomacije Josep Borrell najavio je da će EU Ukrajini poslati i borbene avione s pripadajućim naoružanjem.

Varšavski savez

S obzirom na to da ukrajinski piloti nemaju vremena obučiti se za novi tip aviona, Europska unija može donirati jedino operativne avione MiG-29 i Suhoj. U ovom trenutku te avione imaju nekadašnje članice Varšavskog saveza. Prema dostupnim podacima, u najboljem stanju su avioni MiG-29 koje koriste Poljska i Bugarska. Poljska ih ima 20-ak, a Bugarska oko 15. Vojske tih zemalja ih i dalje redovno koriste.

Ove avione imaju Slovaci, njih 20-ak, ali nije poznato u kakvom su stanju. Oko 16 komada aviona Suhoj SU-25 ima Bugarska, a isto toliko i Poljska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34