VAŽAN TRENUTAK

Hrvatska se priprema za protest ‘Dosta!‘: Evo gdje se sve u četvrtak održavaju skupovi potpore Mireli Čavajdi

Iz udruge Roditelji u akciji izvijestili su i da su u manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupili 220.687 kuna
 Roditelji U Akciji - Roda

U četvrtak u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se prosvjed "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!"

Prosvjed koji organiziraju, među ostalima, Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanske i građani Rijeke, znak je solidarnosti s Mirelom Čavajdom kojoj je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće.

"Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova", stoji u pozivu organizatorica.

Osim u Zagrebu, prosvjed će se, prema riječima aktivistice Sanje Sarnavke, održati u još osam gradova, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli. Iz udruge Roditelji u akciji izvijestili su i da su u manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupili 220.687 kuna. Također, komentirali su u srijedu navečer obraćanje ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je priopćio da je Mireli Čavajdi komisija odobrila prekid trudnoće. Poručuju kako ministrova objava neće imati utjecaja na organizaciju prosvjeda.

- Na prosvjed dolazimo još bjesnije! Još glasnije! Još brojnije!, poručuju iz udruge RODA.

- Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim 'eminentnih stručnjaka' nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice, poručuju iz udruge.

O svemu se oglasila i pjevačica Severina navodeći da je "ovaj trenutak, kao i prosvjed, jako važan".

- Sutra moramo pokazati snagu i odlučnost da se zajamčena ženska prava više ne mogu kršiti ni ignorirati, da mora postojati takav sustav i stručnjaci koji mogu pomoći ženama u za njih najtežim mogućim životnim situacijama. Bez uplitanja ideologija – rekla je pjevačica.

Iz udruga Roda i Zaklada SOLIDARNA u ime svih organizatora prosvjeda "DOSTA!", pozivaju na konferenciju za medije u četvrtak u 9 sati ispred Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:45