ROMANA JERKOVIĆ

‘Hrvatska se suočava s golemom inflacijom, 17,5 posto građana ne može na vrijeme platiti režije ‘

Jerković naglašava kako rastuće cijene plina i električne energije mogu dovesti do povećanja energetskog siromaštva
Romana Jerković
 Mathieu Cugnot/EP

Eurozastupnica Romana Jerković sudjelovat će 06. listopada na plenarnoj sjednici na raspravi o porastu cijena energenata i mjerama za njihovo ograničavanje.

Porast cijena energenata na svjetskim burzovnim tržištima uvelike je odgovoran za porast potrošačkih cijena. Samo u rujnu su cijene električne energije, plina i ugljena na mjerodavnim svjetskim burzama porasle za više od 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Hrvatska se tako suočava sa najvećom inflacijom u zadnjih osam i pol godina koja je, između ostalog, dovela do značajnog poskupljenja cijena hrane, građevinskog materija i prijevoza. Dok se u Hrvatskoj, za sada, najavljen dramatičan porast cijene električne energije za poduzeća za 40% nije prenio na račune koje za struju i plin plaćaju građani, Jerković podsjeća kako su cijene plina za kućanstva rasle početkom travnja ove godine, te kako je Hrvatska od ranije energetski siromašna zemlja: čak 17,5% građana u 2018. nije moglo platiti režije na vrijeme, dok je na razini EU-a taj prosjek 6,6 posto - javili su iz ureda zastupnice.

Jerković naglašava kako rastuće cijene plina i električne energije mogu dovesti do povećanja energetskog siromaštva, no isto tako i do negativnih reakcija javnosti u odnosu na ambicije EU-a da postane klimatski neutralni kontinent do 2050. g.

– Situacija je vrlo osjetljiva i ne treba je podcjenjivati. Moramo ćemo pronaći ravnotežu između donošenja hitnih mjera kako bi zaštitili socijalno ranjive skupine i gospodarstvo, bez da pri tome dovedemo u pitanje postizanje srednjoročnih ciljeva energetske tranzicije, naglašava Jerković.

Uz već ranije probleme uzrokovanih korona virusom, Jerković ističe kako porast potrošačkih cijena može poništiti visoke stope rasta gospodarstva i usporiti oporavak od korona krize.

– Naši sugrađani se suočavaju sa dramatičnim porastom potrošačkih cijena. Porast cijena osjeti se na dnevnoj bazi: prilikom posjete benzinskoj crpki, prilikom obavljanja građevinskih zahvata u kući ili odlaskom u nabavku gdje su pojedini prehrambeni artikli poskupili i do 30%! Dolaskom zime, potrošači će se morati suočiti i sa skupljim računima za grijanje što će dodatno optereti već nategnute kućne budžete – smatra Jerković.

Jerković ističe kako nije prvi put da se u Europi suočavamo sa pitanjem sigurnosti opskrbe, te kako opet plaćamo danak izraženoj ovisnosti dobavnih pravaca o dobavljačima izvan EU-a.

– Danas ovdje raspravljamo o traženju europskog odgovora na ovaj rastući problem. Kako bi osigurali sigurnost opskrbe, konkurentnost naših poduzeća i kako bi izbjegli buduće šokove, na razini Europe trebamo smanjiti ovisnost o trećim zemljama diversifikacijom dobavnih lanaca, te iskoristiti nacionalne planove oporavka za veća ulaganja u obnovljive izvore energije, zaključuje Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37