ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Hrvatska sigurno neće ići u tvrda zatvaranja! Nećemo davati bombone da se netko cijepi...‘

Premijer je održao konferenciju nakon sjednice Vlade na kojoj je govorio u budućim planovima oko suzbijanja epidemije
Andrej Plenković
 
 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je govorio o budućim planovima oko koronamjera.

- Svi koji su zaraženi i imaju teže tegobe nisu cijepljeni. Ulazimo prema jeseni i apeliram na sve one koji se nisu cijepili da se cijepe jer je to najučinkovitiji način da smanjimo ugruzu.

Turistička sezona je bila iznad očekivanja, očekujemo da ćemo i dalje biti narančasti što se tiče priobalnog dijela države.

Govorio je i revidiranju zakona za obnovu Zagreba.

- Prije ljetne stanke zatražili smo od ministra Horvata da vidi koji bi se to zakoni trebali mijenjati i očekujemo da idućeg tjedna predstavi set zakona. Ako je to najbolji način da se ubrza proces, onda ćemo to učiniti.

Novinari su pitali Plenkovića i o Milanovićevoj izjavi da bi Hrvatska treba krenuti u smjeru Švedske te da mjere nemaju smisla.

- Na sastanku stožera sam rekao da ukoliko uključimo samo elementarnu logiku, osigurali smo cjepivo za sve, sve su pretpostavke tu da se ako se ljudi cijepe i pridžavaju se nošenja maski, prozračivanja i distance, ugroza će biti manja. Hrvatska sigurno neće ići u tvrda zatvaranja, sad ćete vidjeti i kakav je režim za škole. Smatramo da je dobro da djeca budu u razredima i to je puno korisnije za njihovo usvajanje stanja. Što se nas tiče, cjepivo je tu, odgovornost građana je isto dio da se suzbije pandemija. Ako procijenimo da nema više restikcija, tada više neće biti ni mjera potpore. To što kažete da je rekao predsjednik, ja to govorim dva mjeseca.

Na pitanje jesu li odredili točku na kojoj će ukinuti sve mjere, kaže kako nisu.

- Zašto bih ja sebe kao upravljač vezivao nečim imaginarnim. Pratimo situaciju i donosimo mjere sukladno našoj procjeni. Ja ne vidim slabu točku u aktivnostima Vlade. Nećemo davati bombone da se netko cijepi, inzistiram na efektu osobne odgovornosti.

- Sve što smo učinili učinili smo za sve hrvatske građane, ali bitna nam je i odgovornost.

Upitan razmatraju li se covid potvrde za svakodnevne aktivnosti da bi se potaknulo cijepljenje, rekao je kako 'nemaju poriv da ograničavaju ljude'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:28