MVEP PODSJEĆA

Hrvatska slavi trideset godina članstva u UN-u: Prisjetite se kako je to izgledalo prvih godina

Prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je na što ranijem okončanju velikosrpske agresije

Transparent na ulicama Zagreba 30.09.1991.

 Yuriy Somov/Sputnik Via Afp

Obilježava se 30. obljetnica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima, a članstvom u ovoj međunarodnoj organizaciji kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti, priopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MVEP je podsjetio da je prvih godina članstva "prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je na što ranijem okončanju velikosrpske agresije, potvrdi i obrani međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanju stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, te osiguranju mirne reintegracije okupiranih područja".

Uslijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni kroz njezino aktivno djelovanje u brojnim tijelima UN-a.

"Hrvatska je bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i značajan doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatski policajci te diplomati", dodaje se.

Hrvatska se u tom kontekstu "pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti".

Od početka 2022. godine, Hrvatska je ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća za mandatno razdoblje 2022.-2024. godine, u kojem će se voditi prioritetima koji uključuju provedbu UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine. Promovirat će koncept "Jednog zdravlja" i povezanost između zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša i ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica ove ugroze, ističe se u priopćenju.

Hrvatska je među državama predvodnicama brojnih inicijativa i reformskih procesa u UN-u, od inicijative odgovorne uporabe prava na veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, koncepta Odgovornosti za zaštitu (R2P) do različitih inicijativa iz područja unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava.

MVEP ističe da globalni izazovi današnjice zahtijevaju "zajednički pristup i napore". "U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država uspostavljenima na pravilima i međusobnom uvažavanju te poštivanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN – međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda".

Hrvatska je u sljedećem razdoblju istaknula kandidature za ponovnim članstvom u Komisiji za izgradnju mira, Vijeću sigurnosti te Vijeću za ljudska prava, dodaje ministarstvo.

Obljetnica hrvatskog članstva u UN-u obilježit će se 29. svibnja u sklopu konferencije "Naslijeđe generacija - 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske" i središnje proslave Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, priopćio je MVEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 21:23