OSTALI U ČEKAONICI

Hrvatska slavi, tuga u Bugarskoj i Rumunjskoj: Evo tko je presudio balkanskim članicama

“Čestitam Hrvatskoj i njezinim građanima. Vi zaslužujete biti punopravna članica šengena“

Vit Rakušan i Gerhard Karner

 Kenzo Tribouillard/Afp

Češko predsjedništvo i Europska komisija izrazili su zadovoljstvo i čestitali Hrvatskoj na velikom uspjehu nakon što je izglasana odluka o njezinu ulasku u šengenski prostor i izrazili razočaranje izostankom konsenzusa za Bugarsku i Rumunjsku.

“Čestitke Hrvatskoj na ovom velikom uspjehu”, rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan. On je posebno pohvalio hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova i ministra Davora Božinovića.

“Napravili su veliki posao i na diplomatskoj razini i na našim bilateralnim sastancima. Imali smo odličnu suradnju i to je doista zajednički uspjeh hrvatskog ministra i češkog predsjedništva”, rekao je Rakušan.

Istaknuo je da je ovo veliki uspjeh i za češko predsjedništvo, pogotovo što Česi vole dolaziti u Hrvatsku pa je ovaj uspjeh važan i na unutarnjopolitičkoj razini. “Naši se građani vesele dolasku u Hrvatsku bez graničnih kontrola sljedeće ljeto”, rekao je Rakušan.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je zaželjela dobrodošlicu Hrvatskoj.

“Čestitam Hrvatskoj i njezinim građanima. Vi zaslužujete biti punopravna članica šengena, sada imamo odluku o tome i više ste nego dobrodošli”, rekla je Johansson.

Istodobno, oboje su izrazili razočaranje zbog izostanka konsenzusa za ulazak Bugarske i Rumunjske. Protiv obje zemlje bila je Austrija, a Nizozemska je podržala Rumunjsku, ali ne i Bugarsku.

“Lagala bih kada bi rekla da nisam razočarana. Dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske koji zaslužuju biti dijelom prostora slobodnog kretanja”, rekla je povjerenica Johansson.

Ona je rekla kako se nada da će te dvije zemlje ući u šengenski prostor do kraja mandata ove Komisije, što znači do jeseni 2024.

Ministar Rakušan je rekao da je zahvalan predstojećem švedskom predsjedništvu koje je reklo da će nastaviti raditi posao koje je započelo češko predsjedništvo i uvrstiti daljnje proširenje šengena među svoje prioritete.

Ministar Rakušan je, na pitanje novinara, je li postojala opasnost da zbog izostanka suglasnosti za Bugarsku i Rumunjsku dođe u opasnost i za konsenzus oko Hrvatske, odgovorio da je spriječio takve pokušaje.

“Nastojali smo spriječiti tu vrstu opasnosti”, rekao je Rakušan.

Prema diplomatskim izvorima, Njemačka i Luksemburg su pokušavali izvršiti pritisaka na Austriju i Nizozemsku, tako što su govorili da treba pustiti sve tri zemlje ili nijednu, ali su na kraju od toga odustali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 23:18