PRIPREME DNEVNOG REDA

Hrvatska traži da se o BiH raspravlja na samitu EU: ‘Situacija u Ukrajini ne bi je trebala zasjeniti‘

BiH se nalazi u ključnom trenutku razgovora o izbornoj reformi kako bi se uklonili svi oblici diskriminiacije u izbornom procesu

Andreja Metelko Zgombić

 Bruno Konjević/Cropix

Ministri za opće poslove EU-a započeli su u utorak u Bruxellesu rad na pripremama dnevnog reda sljedećeg redovitog samita EU-a krajem ožujka, a Hrvatska je zatražila da se na tom sastanku na vrhu razgovora o Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska je sa svoje strane istaknula da bi htjela vidjeti raspravu na Europskom vijeću o Bosni i Hercegovini”, izjavila je državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Adreja Metelko Zgombić.

Dodala je kako opasna situacija u Ukrajini ne bi trebala zasjeniti stanje u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u ključnom trenutku razgovora o izbornoj reformi kako bi se uklonili svi oblici diskriminiacije u izbornom procesu te osigurala prava konstitutivnih naroda da biraju svoje predstavnike.

Ministri država članica zaduženi za europske poslove razgovarali su i o stanju u Ukrajini, što će također biti na dnevnom redu redovitog proljetnog samita 24. i 25. ožujka.

"Ja sam u ime Hrvatske ponovila osudu ruskog priznanja dvaju ukrajinskih područja izvan vladine kontrole i podržali brzo usvajanje paketa sankcija”, rekla je Metelko Zgombić.

O sankcijama protiv Rusije u utorak popodne razgovaraju i ministri vanjskih poslova država članica na izvanrednom sastanku u Parizu.

Prije početka toga sastanka, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je također osudio ruski ukaz o priznanju regija Donjeck i Lugansk

“Pozivamo Rusiju da opozove ta priznanja i da se vrati razgovorima u normandijskom formatu. Želio bih ponoviti punu hrvatsku potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, rekao je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 16:17