MOGAO BI OSTATI BEZ SVEGA

HRVATSKA TUŽILA SVOG SPECIJALCA 'Ubio si 13 srpskih vojnika, njihovim obiteljima smo platili 6,5 milijuna kuna, vrati nam novac!'

 Andreja Trpčić

Republika Hrvatska od Karlovčanina Mihajla Miše Hrastova, bivšeg specijalca osuđenog za ratni zločin, potražuje 6,5 milijuna kuna, koliko je isplatila obiteljima njegovih žrtava.

On je 1991. godine na Koranskom mostu u Karlovcu ubio 13 zarobljenih srpskih rezervista. Uslijedila je sudska trakavica koja je trajala čak 23 godine. Karlovački Županijski sud ga je u tri navrata oslobodio odgovornosti zaključivši kako se radilo o samoobrani od vojnika koji su ga napali u vrijeme kada je Karlovac bio najžešće napadan.

U konačnici mu se sudilo u postupku na Vrhovnom sudu te je osuđen na četiri godine zatvora. Kako mu je u kaznu uračunat i period koji je proveo po pritvorima, ubrzo je izašao na slobodu, no tu se susreo s ovim postupkom u kojem silan novac od njega potražuje država koju je branio.

Njegova odvjetnica Iva Zlatić istupila je jučer u javnost s informacijom da 6,5 milijuna kuna nije konačan iznos jer je u tijeku još jedan postupak na osnovi kojega će RH morati isplatiti odštetu, a potom regresno taj iznos zaračunati Hrastovu. Hrastov bi tako mogao ostati bez svega, odnosno, njegova imovina vjerojatno ne bi dostajala da se naplati sve potraživanje države.

– Država regresni zahtjev mora tražili, ali u ovom slučaju je to teški apsurd. Svima je poznato koliko je postupak trajao i što je sve Hrastov proživio. Kada je konačno i odslužio kaznu, sada može ostati bez svega - prokomentirala je odvjetnica Zlatić.

Iako formalno ratni zločinac, Mišo Hrastov za mnoge je Karlovčane spasitelj njihova grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:40