REAKCIJA HUBOL-A

Hrvatska udruga bolničkih liječnika: ‘Osuđujemo svaku nezakonitost u postupcima transplatacije‘

‘Svi liječnici u Hrvatskoj moraju se pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti‘

Ivana Šmit

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, objavili iz Ministarstva. Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu.

Oko najnovije afere u hrvatskom zdravstvu oglasili su se i u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL). Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Hrvatska udruga bolničkih liječnika osuđuje svaku eventualnu nezakonitost i nehumanost u transplantacijskim postupcima u Hrvatskoj.

Hrvatska je razvila stručnu i humanu uspješnicu transplantacijskog programa koji je postao svjetski primjer vrhunskog znanja i stručnosti, ali i izvrstan primjer suradnje zdravstvenog osoblja s građanima u najranjivijim životnim okolnostima. Hrvatski transplantacijski program je ne samo jedan od najkvalitetnijih dijelova hrvatskog zdravstva nego je jedan od najboljih i najuspješnijih transplantacijskih programa u svijetu. Hrvatska je po broju ljudi koji su nakon moždane smrti darivali organe, kao i po broju transplantacija pojedinih solidnih organa na milijun stanovnika, godinama na vodećem mjestu u svijetu.

Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantacijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi. Presađivanja organa s nesrodnih donora zbog svoje prirode mora biti podvrgnuto dodatnom oprezu i detaljnom ispitivanju svih okolnosti i sumnji koje bi možda mogle ukazati na situaciju trgovine organima.

- Svi liječnici u Hrvatskoj moraju se pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti. Oko toga ne može biti pregovora, popusta niti iznimki, bez obzira o kojem liječniku se radilo - naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Svaka zakonski i etično upitna odluka u transplantacijskim postupcima nije samo nedopustiva nego nanosi ogromnu štetu ugledu transplantacijskog programa u Hrvatskoj.

HUBOL stoga podržava odluke o dva slučaja transplantacija na KBC-u Zagreb koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore', stoji u priopćenju HUBOL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 10:36