REAKCIJA NA NOVI ZAKON

Hrvatska udruga poslodavaca: ‘Zatvaranje trgovina u godini krize zaustavit će rast plaća i potrošnje‘

Iz HUP-a podsjećaju kako su cijelo vrijeme isticali da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno postulatima koje HUP zastupa

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber

 Goran Mehkek/Cropix

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su, reagirajući na konačni prijedlog Vlade o izmjenama Zakona o trgovini, upozorili da će zatvaranje trgovina u godini krize zaustaviti rast plaća i potrošnje te potaknuti pad BDP-a.

Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor konačni prijedlog izmjena Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, a novi zakon bi stupio na snagu 1. srpnja.

Iz HUP-a podsjećaju kako su cijelo vrijeme isticali da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njezine članice zastupaju, a napominju i da zabrane nikada nisu dovele do razvoja tržišta ni pozitivnih utjecaja na tržište rada.

"Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika", istaknuli su iz HUP-a.

Dodaju i da izmjene tog zakona koje su danas predstavljene podržavaju u dijelu koji se tiče uklanjanja administrativnih prepreka i smanjenja troškova pokretanja i obavljanja djelatnosti trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 12:06