OPASNE KEMIKALIJE

HRVATSKA VAŽE PONUDU AMERIKANACA Infografika: Pretovar sirijskog oružja moguć u Rijeci i u Pločama

Cijela bi operacija trajala dan ili najviše dva uz strogi nadzor UN-ovih inspektora

Prekursori su vrlo otrovni, ali stručnjaci tvrde kako za izradu plastike u Diokiju, primjerice, koriste vinil-klorid monomer, koji je mnogo otrovniji i k tome još i zapaljiv.

U Hrvatsku bi iz Sirije uskoro moglo stići 1300 tona smrtonosnih kemikalija od kojih se rade bojni otrovi. Riječ je o takozvanim prekursorima, sastojcima od kojih se radi iperit, sarin i najopasniji VX bojni otrov.

Danski civilni teretni brod će izolirane kontejnere unutar kojih će se nalaziti bačve s kemikalijama pokupiti iz sirijske luke Latakije, do koje će se transportirati kamionima. Brod će zatim najkraćim putem, uz obalu Cipra proći kroz Otrantska vrata i ući u hrvatske teritorijalne vode.

U jednoj od hrvatskih luka, s danskog će se broda, vjerojatno kontejnerskim mostom, teret pretovariti na specijalan američki teretni vojni brod. Službeno još nije poznato gdje će se odvijati pretovar, no najizgledniji izbor je luka Rijeka.

- Pretovar smrtonosnih kemikalija ne radi se običnim lučkim dizalicama, nego mnogo sigurnijim kontejnerskim mostom kojega ima jedino luka Rijeka - tvrdi Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Američki brod će zatim otploviti na zasad nepoznatu lokaciju na pučinu Atlantskog oceana i na njemu će se kemikalije u peći s najsuvremenijom filtracijom uništiti spaljivanjem na temperaturi od 800 do 1000 Celzijevih stupnjeva.

Cijela bi operacija pretovara trajala dan ili najviše dva, uz strogi nadzor inspektora UN-ove Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Slobodan Kocijan, stručnjak za pretovar aktivnih tvari i profesor u Visokoj školi za sigurnost, tvrdi da uz strogo poštivanje međunarodnih pravila ne bi smjelo doći do incidenta koji bi ugrozio ljude i okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18