IZVJEŠĆE FREEDOM HOUSEA

Hrvatska već šestu šestu godinu stagnira u stanju demokracije, gori smo od Rumunjske i Bugarske

Hrvatska je najbolju ocjenu dobila za civilno društvo (5.25), a najlošije stoji po pitanju korupcije i pravosuđa (oboje 3.50)

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Hrvatska po godišnjem izvješću Freedom Housea već šestu godinu stagnira u stanju demokracije. Američka organizacija za ljudska prava i političke slobode smatra je polukonsolidiranom demokracijom.

U redovnom godišnjem izvješću "Nacije u tranziciji", Freedom House šestu godinu zaredom Hrvatskoj daje ocjenu 4.25 od mogućih 7.

Time je svrstava nešto ispod država poput Rumunjske (4.36), Bugarske (4.5) i Poljske (4.54).

Hrvatska po tome pripada polukonsolidiranim demokracijama te je 54 posto demokratska, tvrdi FH.

Freedom House za takve države, koje imaju ocjenu između 4.01 i 5, smatra da imaju visoke standarde u odabiru nacionalnog vodstva, no pokazuju slabosti u obrani političkih prava i građanskih sloboda.

Hrvatska je najbolju ocjenu dobila za civilno društvo (5.25), a najlošije stoji po pitanju korupcije i pravosuđa (oboje 3.50). Izborni proces dobio je ocjenu 5.00, neovisnost medija 3.75, a lokalno demokratsko upravljanje 4.5.

Među hrvatskim susjedima najgore stoji Bosna i Hercegovina s ukupnom ocjenom 3.21 i demokratskim postotkom od 37 posto. BiH iz godine u godinu pada na listi.

Srbija je na 3.79 i 46 posto i također godinama nazaduje. Crnogorci imaju istu ocjenu.

Slovenija je narasla na 5.75 i 79 posto, no Freedom House na više mjesta spominje „neliberalnu“ vlast bivšeg premijera Janeza Janše, navodeći njegovu retoriku napada na demokratske sustave provjera i ravnoteža te na medije.

Kritizira se i Mađarska za koju se tvrdi da je pod premijerom Viktorom Orbanom u procesu autokratizacije. Freedom House naglašava da se mađarski rezultat najviše srozao, izuzev ruskog. Mađarska ima ocjenu 3.57.

Na listi zemalja u tranziciji najbolju ocjenu ima Estonija (6) s 83 posto demokratičnosti, a najgori je Turkmenistan s ocjenom 1 i postotkom 0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:18