MOGUĆA I REPATRIJACIJA

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini: ‘Ovdje je manje od 100 Hrvata, neki su već napustili zemlju‘

Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s MVEP-om i ovisno o razvoju situacije poduzet će korake u smjeru repatrijacije, kaže Đamić

Anica Đamić

 Hrt

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Đamić rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a da je u Ukrajini trenutačno nešto manje od 100 hrvatskih državljana. U stalnoj su komunikaciji i dostavljaju im se obavijesti koje mogu naći na internetskim stanicama Veleposlanstva.

Najnovija preporuka Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekla je, odnosi se na izbjegavanje svih putovanja u sva područja Ukrajine, osobito u granična područja na istoku, sjeveru i jugu.

- Onima koji žive u Ukrajini preporučuje se da privremeno napuste zemlju. Dio ih je već otišao, a o odlascima Veleposlanstvo saznaje samo ako im se jave. Poručila je da je u obostranom interesu da se takva informacija dojavi. Neki do njih profesionalno su vezani uz Ukrajinu, drugi privatno, pa će i procjena o odlasku ovisiti o situaciji svakog pojedinca, rekla je.

Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s MVEP-om i ovisno o razvoju situacije poduzet će korake u smjeru repatrijacije. Veleposlanstvo radi do daljnjega, a u situaciji su kada osjećaju da diplomacija nije posao nego poziv koji se živi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

- Razvila se pojačana solidarnost s drugim veleposlanstvima, dodala je Đamić. - Na ulicama Kijeva danas je tmuran i prohladan dan, građani su kod kuće, situacija je uobičajena, osim što ima malo manje turista, a ne vjerujem da je to samo zbog lošeg vremena. Zbog Valentinova i raspoloženje je vedro. Neka ljubav pobijedi, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01