BROJNA UPOZORENJA

Hrvatska više nije u ‘crvenom‘, pogledajte kakve ‘gromade‘ su sinoć padale kod Crikvenice

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je upute vezane uz postupanje za vrijeme oluje

Ilustracija, munje iznad Zagreba

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

NOVO 16:00 - Zagrebačka i osječka regija više nije u crvenom, obavijestio je DHMZ. Cijela zemlja je pod narančastim upozorenjem.

image

DHMZ meteoalarm


15:00 Nevrijeme s tučom veličine oraha zahvatilo je nešto nakon dva sata sinoć zapadni dio Grada Crikvenice i nanijelo štetu na automobilima i kućama pa se štete zbrajaju kako bi se utvrdilo ima li uvjeta za proglašenje elementarne nepogode.

Nevrijeme je najviše štete izazvalo na području Dramlja i Jadranova. Zbog tuče koja je padala tek desetak minuta oštećeno je više automobila, fasada kuća i krovova. Samu Crikvenicu oluja je ovog puta zaobišla.

Komunalno redarstvo Grada Crikvenice, tehnička služba i djelatnici komunalnog poduzeća Eko-Murvica od utorka ujutro obilaze teren i obavljaju izvide kako bi se prikupili podaci o nastaloj šteti, izvijestio je Grad Crikvenica. Pozivaju se građani da putem elektroničke pošte, na posebnom obrascu uz fotografije prijave štete.

Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Crikvenice će procijeniti ukupnu štetu i utvrditi postoje li uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Nevrijeme s tučom zahvatilo je otprilike u isto vrijeme i sjeverni dio otoka Krka, posebno Omišalj. I tu je oštećeno desetak automobila, razbijena su im stakla i oštećene karoserije. Oštećene su i kuće, kao i fasada zgrade dječjeg vrtića. Tako se i u Općini Omišalj prikupljaju podatci o nastalim štetama.


13:20 - Ravnateljstvo civilne zaštite RH objavilo je upozorenje da se veliki olujni sustav kreće iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok. Uskoro će stići do granice s Hrvatskom. Bit će prolazno olujnog vjetra, jakih pljuskova, a moguća je i tuča.

DHMZ je objavio satelitsku snimku ovog dijela Europe na kojem je vidljivo kako atmosfera i dalje ‘ključa‘.


11:00 - Slovenska agencija za okoliš ARSO javlja da posvuda u Sloveniji i dalje postoji povećana vjerojatnost lokalnih nevremena, koja će biti najčešća kasno poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći na srijedu.

Očekuju se pljuskovi, jaki udari vjetra i lokalno tuča. Pritom će biti moguće i bujične poplave.


10:45 - Nešto prije 10 sati u Zagorje je stiglo nevrijeme. Naleti vjetra, pljusak, grmljavina zabilježeni su diljem Zagorja, jedino je u okolici Tuhlja pala sitna tuča, javlja Zagorje.com.


DHMZ je tijekom jutra izdao crveno upozorenje (Meteoalarm) za ‘Zagrebačku‘ i ‘Osječku regiju‘. U ‘Zagrebačkoj regiji‘ upozoravaju na lokalno grmljavinsko nevrijeme, osobito u Međimurju, Zagorju i Podravini, a u ‘Osječkoj regiji‘ također na lokalno grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i tučom, osobito sjeverni dijelovi i Podunavlje.

image

Meteoalarm za 25.7.2023.

DHMZ

Jutros se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite koje je izdalo upute vezane uz postupanje za vrijeme oluje.

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio da će vrijeme u utorak biti promjenljivo i vrlo nestabilno te da će u većem dijelu zemlje biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje bit će i olujnog nevremena. Najviše će sunčanih razdoblja biti u Dalmaciji.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

- U utorak možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Trebalo bi pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom - rekla je u ponedjeljak u večernjima satima ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar.

HAK: Mjestimice skliski kolnici, promet pojačan u smjeru mora

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, pojačan je promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1 između čvorova Jastrebarsko i Karlovac uočena je srna, pa iz HAK-a mole vozače za dodatan oprez.

Zbog šumskog požara i vatrogasnih vozila na kolniku na Jadranskoj magistrali (DC8) na predjelu Mali Žali kod mjesta Brsečine vozi se otežano, jednim trakom uz regulaciju policije.

Povremeno se vozi usporeno i na dionicama gdje traju radovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:54