GLASNOGOVORNIK MILIĆ

‘Hrvatska vlada čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU‘

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine u ponedjeljak su otvorenim pismom podržali ideju

Premijer Andrej Plenković

 Srdjan Vrancic/Cropix

Premijer Andrej Plenković i hrvatska vlada čvrsto podupiru kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić u utorak.

Zelenskij je u ponedjeljak potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u članstvo Unije, a u utorak se video vezom obratio na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta.

"Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena", rekao je Zelenskij zastupnicima i čelnicima Unije.

Milić je podsjetio da su Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u prosincu u Kijevu potpisali Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

"Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njene europske reformske procese. Smatramo da je to najbolji put za unutarnju konsolidaciju, za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i usklađivanje socijalno-tržišnog gospodarstva", rekao je tada Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Zelenskijem.

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine u ponedjeljak su otvorenim pismom poručili da Ukrajina "zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u".

Inicijativu je podržao i predsjednik Zoran Milanović. Ustvrdio je da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbjegne širenje rata u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 03:16