PREMIJER I MINISTAR NA SASTANKU

HRVATSKA ZA EUROPSKU BUDUĆNOST NEPOSREDNOG SUSJEDSTVA Grlić Radman: 'Jugoistok Europe je jedan od prioriteta našeg predsjedanja EU-om'

 
Na fotografiji: Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman
 Ranko Šuvar / CROPIX

Jugoistok Europe je jedan od prioriteta našeg predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020. jer te zemlje zaslužuju europsku budućnost i Hrvatska im mora pružiti ruku, a podržavanje tog dijela Europe, našeg neposrednog susjedstva, ujedno jamči i našu sigurnost, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska od 1. siječnja je neutralna u smislu samog predsjedanja, što znači da je odgovorna za sve zemlje članice i da mora slušati što te zemlje članice govore, mora voditi politiku konsenzusa. A jugoistok Europe jest jedan od prioriteta", kazao je Grlić Radman, ističući da je to "europska tema".

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković imali su u ponedjeljak u Zagrebu radni sastanak s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Hrvatske u okviru aktivnosti u državama članicama EU-a tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

"Pa to je naše neposredno susjedstvo. Sve te zemlje zaslužuju i europsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susjedima, a podržavanje tog dijela Europe jamči i našu sigurnost", odgovorio je ministar na izjavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore koji smatra da nije dobro tijekom predsjedanja Unijom stavljati u fokus zapadni Balkan.

Škoro je poručio da bismo predsjedanje trebali iskoristiti kako bismo izvukli korist za Hrvatsku, a ne da nam u fokusu bude zapadni Balkan.

Plenković je u ponedjeljak u Zagrebu podsjetio da je sastanak na vrhu između država članica EU i država jugoistoka Europe, ili tehnički gledano zapadnog Balkana, u Zagrebu dugo planiran i smišljen sastanak, ali da to ipak to nije lako sve skupa prepoznati iz kuta nekoga tko je bio u diplomatskoj službi samo u Pečuhu, pa se bavio kao i veleposlanik donedavno samo pitanjima s Mađarskom.

"Mi to gledamo primjerice iz interesa što Hrvatska može učiniti za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, što može učiniti kroz takav samit za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte, optike pa onda davati komentare, ali nadoći će to", rekao je premijer.

Naš prioritet je, između ostaloga, Europa koja povezuje, transportno, infrastrukturno, digitalno i ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom, istaknuo je premijer.

Grlić Radman pojasnio je da onaj tko se bavi Europskom unijom i procesima koji se u njoj odvijaju treba znati da u trenutku kada neka država preuzima predsjedanje ne može stavljati u fokus nekakve vlastite, partikularne interese, nego je u tom trenutku odgovorna za sve zemlje članice.

"Treba pokazati razumijevanje i poznavati karakter i način funkcioniranja institucija EU-a", kazao je ministar i pozvao se na riječi premijera Andreja Plenkovića da nam je, primjerice, susjedna BiH jako važna zemlja zbog hrvatskog naroda koji je konstitutivan i jednakopravan narod u toj zemlji.

"Nastojimo utjecati na održivost same BiH koju smo priznali kao međunarodnopravni subjektivitet i kojoj želimo europski put, kao i svim susjedima na jugoistoku Europe", zaključio je Grlić Radman, podsjetivši da je Zagreb od samog početka zagovarao otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali da nažalost nekoliko zemljama nije za to imalo sluha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50